aA
Šiais metais žadama atnaujinti lobių paieškas Kuršių mariose ties Preila.
Felicija Gaižiūnienė, kurios sodyba stovi toje marių pakrantės vietoje, kur prieš porą metų buvo ieškoma lobių, teigė gavusi Vokietijos televizijos kompanijos NDR žurnalistų laišką.

Jie rašo, kad jau surinko pakankamai lėšų ir planuoja atvykti vasarą tęsti prieš dvejus metus pradėtų darbų.

Užpernai nuo pavasario Preila pirmą kartą per savo istoriją buvo tapusi didžiuliu traukos centru - NDR žurnalistai kūrė filmą apie Kuršių neriją ir jos gyventojus.

Šiame filme buvo ir siužetas apie senosios kuršių kalbos dar nepamiršusį 84 metų Richardą Pietschą ir jo 68 metų sūnėną Hansą Stančių, kurie papasakojo, kaip vokiečiai Preiloje slėpė paslaptingas dėžes.

Pasak jų, 1944 metų liepos 20 dieną į Preilą nuo Kenigsbergo pusės atplaukė du plokščiadugniai laivai, iš jų buvo kraunamos dėžės ir slepiamos pakrantėje stovėjusioje ledų ir žuvų saugykloje.

Buvo paslėpta apie 20 dėžių - kas jose sukrauta, iki šiol niekam nepavyko sužinoti.

Vieni spėja, kad tai gali būti Kenigsberge rezidavusio buvusio vyriausiojo nacių vado Rytprūsiuose Eriko Kocho, kuris už karo metų nusikaltimus buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, dokumentai.

Kitiems atrodo, kad gali būti paslėptos ir kokios nors brangenybės ar tikrųjų Prūsijos karalių relikvijos iš Kenigsbergo pilies.

Senųjų Neringos gyventojų nurodytą marių vietą užpernai nesėkmingai bandė nusausinti Klaipėdos mokslinė techninė įmonė "Geoprojektas". Specialia aparatūra nustatyta, kad čia yra senos medienos.

"Lietuvos rytas"