aA
Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas socialliberalas Rolandas Pavilionis tikisi, jog jau nuo kitų mokslo metų pradžios visi aukštųjų mokyklų studentai turės mokėti už studijas. "Šiandien nerealu kalbėti apie nemokamą mokslą, nes žinios yra pati brangiausia prekė", - vakar pareiškė R.Pavilionis.
Money
  • Kasmet - po 1000 litų
  • Tikslas - studentų lygybė
  • Pritaria ne visi rektoriai

    Kasmet - po 1000 litų

    Komiteto siūlomos Aukštojo mokslo įstatymo pataisos numato visose šalies valstybinėse aukštosiose mokyklose visų kursų studentams įvesti metinį 1000 litų studijų registracijos mokestį.

    Konstitucijos suteiktą teisę į nemokamą aukštąjį mokslą naikinančios įstatymo pataisos gali būti pateiktos ir priimtos jau Seimo pavasario sesijoje.

    Tikslas - studentų lygybė

    R.Pavilionis tvirtino, kad registracijos mokesčiu siekiama panaikinti dabar esančią nelygybę: "Būtų atsisakyta studentų skirstymo į mokančius už mokslą ir pakliuvusius į valstybės finansuojamas vietas, be to, kiekvienas visų aukštųjų mokyklų studentas mokėtų vienodai, nepriklausomai nuo to, kokią specialybę jis studijuoja".

    Įvedus 1000 litų registracijos mokestį, universitetai nesurinktų daugiau pinigų, negu dabar jiems sumoka savo studijas finansuojantys studentai, kasmet papildantys jų biudžetą maždaug 60 mln. litų.

    Pritaria ne visi rektoriai

    Tačiau ne visi aukštųjų mokyklų vadovai pritaria buvusio Vilniaus universiteto rektoriaus R.Pavilionio sumanymui.

    "Nepritariu registracijos mokesčio įvedimui pirmiausia todėl, kad tai prieštarauja Konstitucijos normai, laiduojančiai gerai besimokantiems asmenims nemokamą mokslą", - sakė Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Vytautas Kaminskas.

    Panašios nuostatos laikosi ir Vilniaus pedagoginio universiteto rektorius Antanas Pakerys: "Manau, jog registracijos mokestis negalėtų viršyti 10 litų, nes įvedus 1000 litų mokestį atsisakoma nemokamo mokslo principo".

    Abu šie rektoriai įsitikinę, kad studijų mokestis užkirs kelią į mokslą gabiems, bet neturtingiems jaunuoliams.

    Už studijas dabar moka apie 30 proc. studentų. Tiesa, V.Kaminsko apskaičiavimais, dieniniuose skyriuose ši dalis sudaro tik 20 procentų.

  • "Lietuvos rytas"