aA
Bičių pikį gamina bitės, jis joms reikalingas statybiniams darbams aviliuose. Be to, pikis apsaugo bičių šeimą nuo visokio užkrato. Rinkdamos smalą nuo pumpurų ir jaunų atžalų, zyziančios darbštuolės ją apdoroja savo liaukų sekretu ir prideda vaško bei žiedadulkių.
Bitė
Ir visai nekeista, kad išoriškai pikis labai panašus į smalą. Žalsvai pilkas arba rudas jis maloniai kvepia pavasariniais pumpurais ir turi kartoką skonį. Tamsioje ir vėsioje patalpoje jį galima saugoti dešimt metų.

Gydytojai pikį vertina dėl mikrobus užmušančių savybių. Vaistinėse parduodamos jo pagrindu pagamintos įvairios tabletės, trauktinės ir tepalai. Tarp kitko, turint namie kokybišką pikį, galima gydytis savarankiškai.

Gatavu bičių pikio preparatu “Amprovizoliu” naudinga tepti smulkias žaizdeles, mėlynes ir negilius nudegimus. Jeigu jo nėra, pagaminkite trauktinę iš 1 dalies pikio ir 10 dalių spirito. Suvilgę juo vatą, tepkite pažeistą odą - tai sustabdys žaizdos infekciją.

Kas susidūrė, žino, kaip lėtai gyja trofinės žaizdos, gilūs nudegimai, nušalimai ir pėdų įtrūkimai. 15 gr. susmulkinto bičių pikio sumaišykite su 85 gr. vazelino ir gautą tepalą vieną kartą per dvi dienas dėkite ant skaudančios vietos. Yra ir kitas būdas: vatos tamponu patepkite žaizdas spiritine bičių pikio trauktine. Ji greitai išdžiūna ir susidaro plėvelė, kuri apsaugo žaizdą nuo mikrobų ir sąlygoja gijimą.

Stomatitas - burnos ertmės uždegimas - sėkmingai gydomas bičių pikio trauktine. 1,5 l trauktinės sumaišoma su 0,5 stiklinės virinto vandens ir skalaujama burna 4 kartus per dieną. Arba burna vilgoma gatavu aerozoliniu preparatu “Proposol”.

Bitė

Nuo parodontozės, kai kliba ir krenta dantys, gerus rezultatus duoda bičių pikio trauktinės aplikacijos. Marlinius raiščius mirko trauktinėje ir 5 minutėms uždeda aplink sergančio danties šaknį.

Chroniško tonzilito gydymui naudojamos pikio nuoviro inhaliacijos. 1 dalį pikio užpila 20 dalių virinto vandens ir 2 valandas kvėpuoja tais garais. Taipogi padeda gerklės skalavimai jonažolės nuoviru su propolio trauktine.

Konjunktyvitus gydo bičių pikio vandeniu. Jį pagaminti nesunku. Pikio trupinėlį sumaišo su virintu vandeniu santykiu 1:2 ir 20 minučių kaitina vandens vonelėje. Tačiau į akis geriau lašinti vaistinės preparatus iš pikio - “Proftalmol” ir “Propomiks”.

Bičių pikis gerai nuima skausmą aštraus ausies uždegimo atveju. 1 dalį pikio trauktinės sumaišykite su 4 dalimis augalinio aliejaus ir lašinkite į kiekvieną ausį 3- 4 kartus per dieną. Jeigu iš ausies teka pūliai, padės tamponai su 15 procentų propolio tepalu.

Pikiu gydo ir dvylikapirštės žarnos opas. 20 gr. susmulkinto pikio užpila 200 ml. šaltalankio aliejaus ir pusvalandžiui stato į vandens vonelę, po to perkošia. Šio pikio aliejaus tirpalo duoda ligoniui po 1 arbatinį šaukštelį 6 kartus per dieną. Sergantiems opa labiausiai pagal skonį tiks pikio pienas. Į 1 l verdančio vandens dedama 50 gr. susmulkinto pikio, išmaišoma ir filtruojama. Kai pienas atvėsta, vaškas nuimamas. Gerti reikia visą mėnesį 4 kartus per dieną po pusę stiklinės.

Kolito atveju gerai padeda klizmos su aliejiniu pikio tirpalu. Gydymo kursas - vienas mėnuo. Efekto sustiprinimui rekomenduojama gerti propolio vandens tirpalą - po 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną. Palengvinti kančias nuo hemorojaus padės bičių pikio žvakutės. Jų pagaminimui imama 20 gr. kakavos sviesto ir 1 gr. pikio.

Kai kurie ginekologai mano, kad pikis užgydo gimdos kaklelio žaizdelę. Nakčiai reikia įpurkšti geriamosios sodos tirpalo, po to įkišti tamponą su 10 procentų pikio tepalu. Gydymo kursas - dvi savaitės.

Nuospaudoms ir sukietėjimams pašalinti gaminamas specialus tepalas. Susmulkintą pikį užpila 96 procentų spiritu santykiu 1:1, pašildo, įdeda salicilo rūgšties miltelių ir gerai išmaišo. Tepalą deda ant sustorėjusios odos, užklijuoja pleistru ir palieka trims dienoms. Nuėmus raištį, nuospauda lengvai ir neskausmingai pašalinama.

Gaila, tačiau kai kurie populiarių knygų autoriai apie gydymą pikiu labai perdeda jo gydomąsias savybes. Nei tuberkuliozės, nei vėžio, nei netgi plaučių uždegimo bičių pikiu neišgydysi. Tačiau protingai vartojant su kitais preparatais, jis padės kovoti su daugeliu ligų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.