aA
Buvęs Ukrainos prezidento apsaugos karininkas Nikolajus Melničenka, teigiantis, kad įrašė kai kuriuos Leonido Kučmos pokalbius į garso juostą, interviu laikraščiui "The New York Times" apkaltino Ukrainos lyderį pasisavinus mažiausiai 1 mlrd. dolerių (4 mlrd. litų) asmeniniais ir politiniais tikslais.
Jis pareiškė, jog įrašai, kuriuos jis darė nuo 1998 metų, patvirtina, kad "Ukrainoje nėra didesnio nusikaltėlio kaip Kučma".

Interviu, išspausdintame pirmadienį, N. Melničenka teigė, jog L. Kučma yra toks galingas lyderis, kad gali iškviesti prokurorus, mokesčių pareigūnus ir saugumo tarnybos vadovus ir jiems įsakyti, pavyzdžiui, užtikrinti gerus pastarųjų 1999 metų prezidento rinkimų rezultatus, iškelti baudžiamąją bylą politiniams oponentams arba "sunaikinti" verslininkus, remiančius jo oponentus.

Jis atsisakė papasakoti, ar įrašinėjo pokalbius vienas, ar jam padėjo kas nors iš apsaugos karininkų, bet paaiškino, "kaip ciniškai veikia ir skundžia artimiausi Kučmos padėjėjai, kaip apsaugos karininkai įrašinėja vienas kito pokalbius ir pateikia prezidentui kaip įrodymus, kad jų kolegos įsivėlę į korupciją".

N. Melničenka pranešė, kad jo legalaus buvimo šalyje, kurioje jis dabar slapstosi, laikas baigėsi praėjusį antradienį ir kad jis ketina JAV ar Didžiosios Britanijos prašyti apginti jo šeimą.

Tai pirmasis interviu, kurį jis davė leidiniui per tris mėnesius, kai slapstosi užsienyje. Anksčiau N. Melničenka du kartus kalbėjo telefonu su "Laisvės" radijo Ukrainos tarnyba. Jis skambino per kelias telefono linijas, kad jo buvimo vietos negalėtų nustatyti Ukrainos saugumo tarnybos, "kurios mėgina tai sužinoti ir priversti jį sugrįžti, kad būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn už neteisėtą pokalbių Kučmos kabinete klausymąsi".

N. Melničenka papasakojo, kad kai baigs šifruoti šimtus valandų trukmės garso juostas, kurias jis išsivežė į užsienį praėjusį rudenį, galėsiąs įrodyti aukštų pareigūnų korupciją, taip pat represijas ir smurto aktus, kuriais jis kaltina L. Kučmą.

Buvęs apsauginis sakė, kad valstybės vadovas nustatė ištikimiems oligarchams ir verslininkams "stogo" , tai yra apsaugos, sistemą, už ką jie turėjo mokėti milijonus dolerių L. Kučmos "bankininkui", parlamento nariui Aleksandrui Volkovui.

Be prievartavimo mokėti pinigus ir rinkimų rezultatų klastojimo, remdamasis įrašytais pokalbiais, N. Melničenka kaltina prezidentą organizavus pasikėsinimą į savo varžovę per rinkimus Nataliją Vitrenko ir opozicijos žurnalistą Georgijų Gongadzę.

Buvęs apsaugos karininkas papasakojo apie savo praeitį: mokėsi Ukrainos karo akademijoje, tarnavo sovietinėje armijoje ir šešerius metus dirbo prezidento L. Kučmos aplinkoje. Iki to laiko kaip asmens sargybinis, tarnavęs KGB, jis metus dirbo Kremliuje, kai SSRS prezidentas buvo Michailas Gorbačiovas.

N. Melničenka sakė nenorįs prašyti politinio prieglobsčio Vakaruose, būgštaudamas, kad nebūtų apkaltintas bendradarbiavimu su Vakarų žvalgyba.

Susitikimą su "The New York Times" nenurodytoje Vidurio Europos šalyje N. Melničenka paskyrė parke ir atėjo apsirengęs ilgu paltu, kad jo niekas neatpažintų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.