aA
Trečiadienį po pietų dar nebuvo rastas išvakarėse prie Talino nuskendusio laivo įgulos narys iš Lietuvos.
Laikoma, kad vyriausiasis šturmanas Nikolajus Stoliarovas, 63-ejų metų, yra žuvęs.

Estijos ekspertai mano, kad Talino įlankoje antradienį nuskendusį krovininį laivą "Zenitas" būtina iškelti iš jūros dugno.

Estijos vandens kelių departamento direktoriaus pavaduotojas Vello Muru BNS korespondentui sakė, kad laivas nuskendo dideliame - 63 metrų - gylyje, tačiau jį iš ten reiktų pašalinti, kad jis netrukdytų saugiai laivybai.

V. Muru pabrėžė, kad laivo iškėlimas bus labai sudėtingas ir kol kas neaišku, kas tuos darbus apmokės.

Pasak pareigūno, netrukus greičiausiai bus sudaryta speciali komisija, kuri tirs avarijos priežastis ir svarstys, kaip jį pašalinti iš intensyvios laivybos kelio.

"Greičiausiai, iš pradžių visas išlaidas prisiims Estijos valstybė, o paskui ji gali pateikti sąskaitą laivo savininkui", sakė V. Muru.

Kol kas neaišku, kada nuskendusį laivą apžiūrės narai.

"Jis yra labai giliai, tad reikės užsakyti narus su specialia įranga", sakė V. Muru.

Iš septynių laivo įgulos narių išgelbėti šeši.

Estijos pasienio tarnybai pateiktame "Zenito" įgulos narių sąraše nurodoma, kad visi 7 įgulos nariai yra Lietuvos gyventojai arba Lietuvos piliečiai, nors tik trys jų gimę Lietuvoje. Laivo kapitonas - Ukrainoje gimęs Aleksandras Daškovas, 47-erių metų.

"Zenitas" visiškai ramioje jūroje nuskendo maždaug už trijų jūrmylių nuo kranto.

Pasak įvykio liudytojų, laivas, išplaukęs iš Talino į Roterdamą, jūroje esant visiškam štiliui 15 val. 45 minutės padarė staigų beveik 90-ties laipsnių posūkį, apvirto ir greitai nuskendo. Locmanas iš laivo jau buvo išlipęs.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.