aA
Išrinktasis Izraelio premjeras Arielis Sharonas pirmadienį pranešė, kad JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas perdavė palestiniečių prezidentui Yasserui Arafatui tris jo reikalavimus. Vienas šių reikalavimų - kad Y. Arafatas viešai išsižadėtų smurto, teigiama raštiškame A. Sharono pareiškime.
A.Sharonas
A.Sharonas
Jis paskelbtas iš A. Sharonui priklausančio Šikmimo ūkio, kuris yra Pietų Izraelyje. A. Sharonas pranešė, kad sekmadienį kalbėjosi su C. Powellu telefonu po to, kai šis Vakarų Krante buvo susitikęs su Y. Arafatu. C. Powellas perdavęs Y. Arafatui reikalavimą, kad penkis mėnesius trunkąs palestiniečių sukilimas baigtųsi prieš Izraeliui padarant nuolaidų, skelbiama pareiškime.

"Powellas išaiškino Arafatui šiuos tris pagrindinius reikalavimus: 1. Arafatas privalo paskelbti viešą pareiškimą, nedviprasmiškai raginantį užbaigti smurtą; 2. palestiniečių vadovybė privalo imtis veiksmų smurto kurstymui sustabdyti; 3. atnaujinti lauko saugumo koordinavimą", - dėstoma pareiškime.

"Jeigu tai bus įvykdyta, Izraelis galės leisti įvežti žaliavas, taip pat įleisti kai kuriuos darbininkus į Izraelį", - rašoma pareiškime. Nuo praėjusio rugsėjo, kai prasidėjo palestiniečių sukilimas, Izraelis ribojo prekių ir žmonių įvažiavimą iš už Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo sienų.

A. Sharonas yra pareiškęs, kad taikos proceso atnaujinimas priklausys nuo to, ar bus nutrauktas penkis mėnesius nesiliaujantis smurtas, per kurį žuvo mažiausiai 400 žmonių, daugiausia palestiniečių.

A. Sharono pareiškime pirmą kartą viešai paskelbti reikalavimai, kuriuos C. Powellas sakė perdavęs Y. Arafatui. Po savo derybų C. Powellas paragino abi puses nutraukti smurtą ir pažadėjo, kad siekiant taikos, naujoji JAV administracija toliau atliks pagrindinį vaidmenį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.