aA
Policija pirmadienį apsupo Europos Sąjungos (ES) būstinę, kad apsaugotų ją nuo šimtų belgų ūkininkų, reiškiančių pasipiktinimą tuo, jog kempinligė ir snukio bei nagų ligos epidemija baigia pakirsti jų egzistavimo pamatus.
Riot police
Prieš ES žemės ūkio ministrų pasitarimą dėl galvijų spongioforminės encefalopatijos (GSE) arba kempinligės plitimo stebėsenos apie 300 traktorių užblokavo pagrindinius kelius į Belgijos sostinę, sutrikdydami automobilių eismą.

Ekspertai spėja, kad pirmadienį ES žemės ūkio ministrai daugiausia dėmesio skirs ne kempinligei, o snukio ir nagų ligos epidemijai, kilusiai Didžiojoje Britanijoje. Šios šalies žemės ūkio ministras Nikas Braunas (Nick Brown) įspėjo, kad labai užkrečiama liga galbūt jau kirto Lamanšo sąsiaurį, mat sekmadienį ligos židinys buvo aptiktas vienoje pietvakarinės Anglijos dalies fermoje, eksportavusioje galvijus į žemyninę Europos dalį.

Prieš atvykdamas į Briuselį, N.Braunas (Nick Brown) turėjo perskaityti pareiškimą Didžiosios Britanijos parlamente.

Šimtai policininkų pirmadienį Briuselyje apsupo ES pastatus, kad neprileistų protestuojančių ūkininkų. Kol kas gaunami pranešimai tik apie nedidelius apsistumdymus tarp demonstrantų ir tvarkos sergėtojų. Netoliese įsakymo išvaikyti demonstrantus laukia specialios paskirties policininkų daliniai su vandens patrankomis.

Praeityje ne kartą vyko muštynės tarp ūkininkų ir policininkų, ES žemės ūkio ministrams svarstant tiesioginį poveikį ūkininkų pajamoms turinčius klausimus.

Baimė, kad snukio ir nagų liga galbūt išplito už Didžiosios Britanijos ribų, dar labiau padidino įtampą žemyninėje Europos dalyje, vis dar neatsigaunančioje po krizės, kurią sukėlė taip pat Didžiojoje Britanijoje kilusi kempinligė.

Žemės ūkio ministrai svarstys planą išskersti milijonus senesnių galvijų ir pakeisti ES pagalbos skyrimo ūkininkams tvarką siekiant skatinti mažiau intensyvią gamybą. Minėto plano įgyvendinimas, kai kuriais duomenimis, kitais metais kainuotų per 1 mlrd. eurų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.