aA
JAV yra suinteresuota stipria Rusija ir vienas ilgalaikių Vašingtono tikslų yra siekti, kad Rusija darytų teigiamą poveikį tarptautinei politikai, kalbėdamasi su laikraščio "The Washington Post" žurnalistais pareiškė JAV prezidento George'o W.Busho patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice.
Pasak patarėjos, G. W. Busho administracija norėtų matyti Rusiją pasitikinčią savimi, klestinčią ir, kaip viliasi amerikiečiai, - labiau demokratišką. Būtent tokia pažanga ir "Rusijos sugebėjimas išnaudoti savo žmonių kūrybingumą būtų neabejotinas pliusas tarptautinei bendrijai", - sakė ji.

Kalbėdama apie JAV ir Rusijos požiūrių skirtumus C. Rice sakė: "Tose srityse, kur mūsų ir Rusijos pozicijos skiriasi, mes reikšime savo nuomonę ir stengsimės (tuos nesutarimus) įveikti. Mūsų interesai nėra visiškai vienodi. Kai kada jie sutampa ir tokiu atveju, manau, turime dėl jų labai stengtis, pavyzdžiui, branduolinio saugumo (srityje)".

C. Rice perspėjo, kad Rusija gali izoliuotis nuo pasaulio bendrijos ir tapti marginaline valstybe, jeigu ji elgsis su savo kaimynais kaip XIX amžiuje.

Rusija "taps marginaline valstybe, jeigu ji bandys įvaryti pleištą tarp Jungtinių Valstijų ir jos sąjungininkių, nes iš to nieko neišeis...Rusija taps marginaline valstybe, jei ji nepasinaudos savo milžinišku ekonominiu potencialu tam, kad įsitvirtintų pasaulyje realiai, o ne vaizduotėje", - sakė JAV prezidento patarėja.

"Mes nesiekiame nustumti Rusijos į marginalines pozicijas", - sakė C. Rice, pabrėždama, kad toks nustūmimas būtų nenaudingas JAV interesams.

"Aš veikiau įsivaizduoju modernią ir stiprią Rusiją, kuri būtų pozityvi jėga", sakė patarėja, pridūrusi, kad su Rusija teks klausimus spręsti ilgą laiką ir kad jos vidinių problemų neįmanoma išspręsti be pačios Rusijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.