aA
Maristo (JAV) koledžo krepšininkui Mariui Janišiui iškilo dilema. Viena galimybė - pripažinti teisme savo kaltę už sausio viduryje įvykdytus nusižengimus, pakeisti koledžą, tęsti jame mokslus ir nuo 2002-ųjų rudens žaisti krepšinį. Kita - toliau bylinėtis.
  • Koledžo keisti nenori
  • Pirmoji pergalė teisme

    Tiesa, yra ir trečia išeitis - nepriklausomai nuo kovo 5 dieną įvyksiančio teismo posėdžio sprendimo, susikrauti daiktus ir patraukti į kurį nors Europos profesionalaus krepšinio klubą.

    Koledžo keisti nenori

    "Iš paskutiniųjų teisme bylinėtis nesiruošiu, nes visas procesas gali užtrukti šešis mėnesius ar daugiau, - "Lietuvos rytui" sakė M.Janišius. - Ketinu prisipažinti kaltas dėl dalies kaltinimų - galbūt vieno ar dviejų".

    Yra nedidelė tikimybė, kad kovo 5-ąją susirinksiantis teismas lietuviui panaikins kaltinimus ir grąžins jo studijų teises Maristo koledže.

    "Visas sporto departamentas yra už mano išteisinimą ir sugrąžinimą į komandą, tačiau tam, nukentėjusiojo tėvams spaudžiant, priešinasi koledžo prezidentas", - kalbėjo M.Janišius.

    Krepšininkas teigė gavęs daug pasiūlymų žaisti kitose NCAA komandose.

    "Jie mane ne itin domina, nes perėjęs į kitą universitetą jame galėsiu mokytis, bet koledžų lygos taisyklės iki kitų metų rudens draus rungtyniauti krepšinio komandoje. Man netrukus sukaks 23 metai, todėl neverta nežaidžiant krepšinio likti Amerikoje", - samprotavo krepšininkas.

    Pirmoji pergalė teisme

    Praėjusią savaitę Dačeso (Niujorko valstija) apylinkės teisme 23 metų 203 cm ūgio M.Janišius šventė pirmąją pergalę. Teisėjo Geraldo V.Hayeso sprendimu anksčiau lietuviui inkriminuotas kriminalinis nusikaltimas - antrojo laipsnio pasikėsinimas prieš kitą Maristo koledžo studentą - pakeistas kaltinimais padarius tris baudžiamuosius nusikaltimus ir du pažeidimus.

    M.Janišiaus nebeseka ir nematoma akis - teismo sprendimu panaikinta elektroninė sistema, kuria buvo sekamas lietuvis. Prie M.Janišiaus kulkšnies buvo pritaisyta sintetinė plokštelė, jungusi krepšininką su gyvenamosios vietos telefonu.

    Baudžiamaisiais nusikaltimais apkaltinti ir trys M.Janišių puolę studentai.

  • "Lietuvos rytas"