aA
Sekmadienį Didžioji Britanija ruošėsi deginti šimtus kiaulių ir karvių, valdžiai siekiant užkirsti kelią šalies gyvulininkystės pramonę paralyžiavusios snukio ir nagų ligos plitimui. Sekmadienį Didžiojoje Britanijoje buvo užfiksuotas dar vienas rimtas snukio ir nagų ligos protrūkis.
Jautiena
Jautiena
O tai reiškia, kad lengvai užkrečiama gyvulių liga paplito po visą šalį.

Žemės ūkio ministerijos atstovė patvirtino, kad šia liga sergančių galvijų buvo rasta 600 gyvulių auginančioje Bivorčio fermoje, Devone. Žemės ūkio ministras Nikas Braunas (Nick Brown) pareiškė, kad epidemijos paliestame ūkyje buvo paskelbtas karantinas. Pietvakarių Anglija yra didžiausias šalies gyvulininkystės rajonas.

Pirmą kartą per keletą dešimtmečių pasirodžiusi liga sudavė naują skaudų smūgį Didžiosios Britanijos mėsos pramonei, kuri tebebando atsitiesti po karvių kempinligės krizės. Bernsaido ūkyje, šiaurės rytų Anglijoje, kur, kaip manoma, prasidėjo epidemija, iš medienos ir šiaudų buvo statomos didžiulės laužavietės, kuriose bus deginamos paskerstos kiaulės ir karvės.

Snukio ir nagų liga buvo pastebėta savaitės pradžioje, ja pirma užsikrėtė 28 kiaulės Esekso skerdykloje, netoli Londono. Visoje Europoje buvo paskelbtas draudimas įvežti gyvulius, šviežią mėsą ir pieną iš Didžiosios Britanijos. Daug ekspertų mano, kad infekcija į Didžiąją Britaniją pateko iš Azijos per užkrėstą mėsą, kuri buvo sušerta kiaulėms.

Kariškiai nutraukė pratybas, kaimo turistai ir gyventojai buvo perspėti laikytis toliau nuo gyvulių, o lapių medžiotojai visoje šalyje sutiko nutraukti savo medžiokles.

Žemės ūkio ministras N.Braunas (Nick Brown) ragino visuomenę nepulti į paniką ir toliau pirkti mėsą. Ministras taip pat prašė žiniasklaidos organizacijų sraigtasparniais neskraidyti virš epidemijos zonų, nes virusas persiduoda ir per orą, o sraigtasparnių sparnai gali jį išsklaidyti, paskleisdami ligą į toliau esančias apylinkes.

Pirmadienį susitikime Briuselyje ministras N.Braunas (Nick Brown) informuos Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ministrus apie priemones, kurių imamasi ligai užgniaužti. Jis sakė suprantąs sprendimą uždrausti mėsos eksportą į Europą.

Snukio ir nagų liga sergančių gyvulių burnose ir kanopose atsiranda pūslių, liga gali plisti oru, keliauti automobilių ratais ir žmonių drabužiais.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.