aA
Su vienos dienos vizitu trečiadienį į Vilnių atvykęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrioderis) patvirtino Vokietijos paramą Lietuvai integruojantis į Europos Sąjungą (ES) ir NATO. "Nėra problemų dvišaliuose santykiuose", sakė G. Schroederis žurnalistams po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi.
Premjerų susitikime buvo aptarta Lietuvos integracija į ES ir siekis tapti NATO nare, taip pat didieji Lietuvos energetikos projektai.

G. Schroederis sakė, kad Vokietija remia Lietuvos narystę ES, o 15 ES valstybių turi iki 2002 metų pasirengti naujų narių priėmimui. ES reformoms ypač didelis dėmesys bus skiriamas per Prancūzijos pirmininkavimą ES antrąjį šių metų pusmetį.

Pasak G. Schroedrio, Vokietija sveikina Lietuvos apsisprendimą iki 2005 metų uždaryti pirmąjį Ignalinos AE bloką ir pažymėjo, kad Vokietija per tarptautines organizacijas dalyvauja šiame projekte.

G. Schroederis pasiūlė pasinaudoti Vokietijos patirtimi, sukaupta uždarant Greifsvaldo atominę elektrinę buvusioje Rytų Vokietijos dalyje.

Pasak Vokietijos kanclerio, Ignalinoje veikiančiuose dviejuose RBMK modelio reaktoriuose "slypi pavojus", todėl Vokietija suinteresuota jį uždaryti.

Žurnalistų paklaustas, ar parems Lietuvos siekimą NATO nare tapti 2002 metais, G. Schroederis sakė, kad jo šalis remia Vašingtono susitarimus, kurie nesusiję su tiksliais priėmimo tvarkaraščiais.

Pasak Vokietijos kanclerio, kiekviena šalis turi turėti teisę būti pakviesta į NATO, kad valstybės, kurios nėra pasirengusios narystei dabar, turėtų galimybę jos siekti vėliau.

"Suprantame Lietuvos saugumo poreikį, todėl pritariame, kad aljansas turi būti atviras Lietuvai", sakė G. Schroederis.

Baigdamas kelionę po trijų Baltijos valstybių sostines, Vokietijos kancleris pažymėjo, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje buvo draugiškai priimtas, ir pabrėžė, jog šiais vizitais siekiama pademonstruoti, kad Vokietija santykius su užsienio šalimis grindžia ne pagal šalių dydį, o noru plėtoti bendradarbiavimą regione.

"Vokietija gali prisidėti prie ekonominės plėtros ir stabilumo regione. Mes norime padėti Lietuvai, jei bus pageidaujama, jos kelyje į ES", sakė G. Schroederis.

"Turime bendrą istoriją, kuri buvo nelengva, už tai iš dalies atsakinga Vokietija", teigė jis ir pridūrė, kad jį sujaudino Baltijos šalių pasirengimas žiūrėti ne į praeitį, o į ateitį.

Vokietijos kanclerio vizitas truks vieną dieną. Tai pirmasis Vokietijos kanclerio vizitas Lietuvoje dvišalių santykių istorijoje.

Apie 17 valandą G. Schroederis išvyks į Berlyną.

Pirmą kartą kanclerio vizitas į Baltijos šalis buvo numatytas praėjusių metų lapkričio viduryje, tačiau jis buvo atidėtas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.