aA
Pasak žurnalisto, prieš kelias dienas žmonės, laikę jį Čečėnijoje, pervežė jį automobilio bagažinėje į Dagestaną, kad paskui pergabentų į Azerbaidžaną.

Žurnalistas antradienio rytą interviu televizijai NTV pabrėžė, kad jis nenorėjęs patekti į Azerbaidžano teritoriją.

A. Babickis pranešė, kad jį lydėję asmenys jam davė naują pasą, nes ankstesni pasai - vidaus ir užsienio - buvo atimti iš jo Čečėnijoje.

Mėginimas pereiti Rusijos ir Azerbaidžano sieną viename pasienio kontrolės punkte nepavyko, nes pase, kurį jam davė palydovai, pasak žurnalisto, trūko "kažkokio antspaudo".

Po to žmonės, kurie buvo drauge su A. Babickiu, perdavė jį palydovui, kuris turėjo pervesti jį į Azerbaidžaną "aplinkiniais takais".

Tačiau, kaip teigia A. Babickis, jis įkalbėjo palydovą atvežti jį į Machačkalą. Į VRM žurnalistas nusprendė nesikreipti.

Žurnalistas pranešė, kad į Maskvą jis atskrido "tuščiu lėktuvu", kuris, jo nuomone, "matyt, yra vidaus reikalų ministro Vladimiro Rušailos lėktuvas".

Pamaskvio Čkalovo oro uoste tardytojas, pasak A. Babickio, jam pareiškė, kad kardomoji priemonė jam pakeista į parašą neišvykti.

Žurnalistas nusistebėjo tuo, kad jo žmonai ir advokatui nebuvo pranešta, jog jis išskrenda į Maskvą, ir kad jie neskrido su juo tuo pačiu lėktuvu.

Interviu "Laisvės" radijui antradienio rytą A. Babickis pabrėžė, kad "jam iškelta baudžiamoji byla dar nenutraukta". "Žmonės iš Maskvos pareiškė, kad man padarė paslaugą, paimdami bylą iš Dagestano ir atveždami į Maskvą. Čia jie viską pateikė taip, kad aš galiu gauti tam tikrą laisvę ir už tai turiu būti dėkingas jiems", sakė žurnalistas.

Kaip teigė žurnalistas, Maskvoje buvo paaiškinta, kad jam areštas nepanaikintas. "Man buvo pasakyta, kad gavęs pranešimą, tučtuojau turiu atvykti į tardymą", sakė A.Babickis.

Paklaustas, ar tebetiriama jam iškelta byla dėl dalyvavimo neteisėtose ginkluotose formuotėse Čečėnijoje, A. Babickis pažymėjo, kad šią bylą nutraukė Naurio prokuratūros tardytojas Černiavskis jo akivaizdoje vasario 2 dieną.

Į klausimą, ar buvo visą tą laiką specialiųjų tarnybų rankose, A. Babickis sakė, kad "pirmąjį kartą aš buvau ne specialiųjų tarnybų, o kitų sadistų, kuriems priklauso koncentracijos stovykla Černokozove, rankose. Kai dėl antrojo karto, tai aš negaliu atsakyti, kas buvo tie žmonės, kurie mane laikė ir mėgino daryti labai įvairų poveikį".

Žurnalisto teigimu, "Černokozove žmonės mušami ir kankinami. Aš, kaip ir visi. iš pradžių ten patekę, gavau lengvą "dozę" - 250 smūgių, kurie "nesukelia negrįžtamų vidaus organų pokyčių".

Nuo praėjusio penktadienio, kai A. Babickis buvo sulaikytas Machačkaloje, pasakojimas iš jo paties lūpų perduodamas pirmą kartą. Žurnalistas Čečėnijoje dingo prieš šešias savaites, ir jo likimas kėlė didelį tarptautinės visuomenės susirūpinimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.