aA
"Jeigu A. Butkevičiaus atveju elgtasi korektiškai, jeigu jo byla neturi politinio aspekto - tai ko bijoti?", retoriškai klausė P. Gylys spaudos konferencijoje antradienį.

Kaip jau skelbta, Tarpparlamentinės sąjungos Parlamentarų žmogaus teisių komitetas praėjusį mėnesį pareiškė "didelį susirūpinimą", kad A. Butkevičius negali atlikti parlamentaro pareigų, ir paprašė Sąjungos generalinio sekretoriaus užmegzti kontaktus su Lietuvos vadovybe dėl atvykimo į Vilnių surinkti informacijos apie tai.

Komiteto teigimu, tokią misiją jau mėginta surengti, bet Lietuvos valdžios atstovai "neatsakė į šį prašymą".

Tačiau Seimo Tarptautinių ryšių skyriuje BNS korespondentui teigė, kad nei anksčiau, nei pastaruoju metu negauta Tarpparlamentinės sąjungos prašymų padėti surengti išvyką į Vilnių ir ištirti informaciją, susijusią su A. Butkevičiaus byla.

Tarpparlamentinės sąjungos Parlamentarų žmogaus teisių komiteto nuomone, generalinis sekretorius turėtų susitikti su kompetentingais parlamento, vyriausybės, teisingumo institucijų atstovais, tai pat su pačiu A. Butkevičiumi be liudininkų, jo advokatais ir artimaisiais.

Komitetas taip pat pareiškė viltį, kad A. Butkevičiui bus suteikta malonė.

Tarpparlamentinė sąjunga, kurios būstinė įsikūrusi Ženevoje, vienija viso pasaulio parlamentus, ir Lietuvos Seimas yra jos narys.

A. Butkevičius 1998 metais buvo nuteistas kalėti pusšeštų metų už pasikėsinimą sukčiauti stambiu mastu. Šiemet teismas dvejais metais sutrumpino jo bausmės laiką.

Nelaisvėje jis jau praleido 28 mėnesius.

Pernai Seimo dešinioji dauguma inicijavo mėginimą panaikinti A. Butkevičiaus parlamentaro mandatą, tačiau ši iniciatyva nesurinko pakankamai Seimo narių balsų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.