aA
VRK tikrina kandidatus į savivaldybes.
Pagal savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą kandidatai, nuslėpę savo teistumą baudžiamosiose bylose bei apie tai nepranešę VRK pateiktose anketose, yra išbraukiami iš partijų rinkimų sąrašų.

Toks pats likimas laukia ir asmenų, sąmoningai bendradarbiavusių su užsienio valstybių specialiosiomis tarnybomis, tačiau apie tai nepranešusių VRK.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas dienraščiui "Respublika" teigė, kad dabar tikrinami tie asmenys, kurie turimomis žiniomis, buvo nusikaltę, tačiau to nenurodė kandidatų anketose.

Z. Vaigauskas sakė, kad visus kandidatus į savivaldybių tarybas VRK tikrina, naudodamasi Vidaus reikalų ministerijos duomenų baze, kurioje įregistruoti visi teisti asmenys.

Tačiau VRK taip pat nusiuntė paklausimus teismams dėl kiekvieno VRM duomenų bazėje esančio kandidato.

Dabar VRK teistumo slėpimu įtaria net 67 įvairių partijų kandidatus.

Anketose teistumą patys nurodė tik keturi į savivaldybių tarybas pretenduojantys asmenys. Du jų yra Centro sąjungos sąrašuose, po vieną - Naujosios sąjungos bei LDDP sąraše.

Trys kandidatai į savivaldybių tarybas VRK prisipažino sąmoningai bendradarbiavę su KGB.

Du jų įrašyti LDDP rinkimų sąrašuose, vienas - Lietuvos rusų sąjungos sąraše.

VRK nariai neslepia, kad rasti turėjusius ryšių su KGB ir tai nuslėpusius bus sunku, nes nėra tokių žmonių duomenų bazės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.