aA
Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas Bušas) pareiškė, kad pirmadienį "pasaulio laukia tiesos momentas". "Pirmadienį mes sužinosime, ar diplomatija dar gali ką nors nuveikti", - sakė JAV prezidentas po susitikimo su Britanijos ir Ispanijos premjerais Tony Blairu (Toniu Bleru) ir Jose Maria Aznaru (Chose Marija Aznaru) Azorų salose.
George W. Bush
George W. Bush
© EPA-ELTA
"Irako režimas arba nusiginkluos pats arba bus nuginkluotas jėga - kol kas jis pats nenusiginklavo" - pareiške G.W.Bushas. Jis sakė sieksiąs, kad būtų pakeista valdžia Irake ir būtų sukurta laikinoji vyriausybė. Anot jo, Irako lyderis Sadamas Husseinas yra grėsmė laisvajam pasauliui ir žiaurus diktatorius savo tautai.

Pasak JAV, Britanijos ir Ispanijos vadovų, daugiau delsti ir laukti, kol Irakas nusiginkluos, negalima. Pirmadienis bus paskutinė diena, kai Irako problemą dar bus bandoma spręsti diplomatinėmis priemonėmis.

G.W.Bushas sakė, kad pirmadienis paskutinė diena, kai dar bus galima balsuoti dėl naujos Jungtinių Tautų rezoliucijos Irako klausimu.

Kiek anksčiau JAV viceprezidentas Dickas Cheney (Dikas Čeinis) leido suprasti, kad prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas Bušas) netrukus gali priimti sprendimą dėl karo su Iraku. Po kelių dienų G.W.Bushui reikės priimti sunkų sprendimą, sakė D.Cheney sekmadienį per interviu NBC televizijos stočiai.

Anot viceprezidento, Iraką nuginkluoti siekiančios Jungtinės Valstijos "artinasi prie diplomatinių pastangų pabaigos", todėl G.W.Bushui greitai teks spręsti, ar imtis karinių veiksmų.

Prezidentui vykstant į Azorų viršūnių susitikimą, D.Cheney NBC televizijai pasakė, jog papildomi vilkinimai neišspręs konflikto su Irako lyderiu Saddamu Husseinu, kuris ir toliau ignoruoja tarptautinės bendruomenės reikalavimą sunaikinti savo masinio naikinimo ginklus.

Suteikus S.Husseinui daugiau laiko, nieko nebus laimėta. "Mums sunku patikėti, kad dar 30 ar 60 dienų ką nors pakeistų, - sakė D.Cheney. - Artėjame prie taško, kai tolesnė gaišatis bus naudinga tik S.Husseinui".

Nėra jokių abejonių - greitai bus išbandytos visos diplomatinės priemonės, sakė viceprezidentas. "Akivaizdu, kad prezidentui per kelias ateinančias dienas reikės priimti labai labai sunkų ir svarbų sprendimą".

Taip pat sekmadienį JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) pareiškė, jog Vašingtonas praktiškai nebemato jokių veiksmingų diplomatinio sprendimo galimybių.

Nors trišaliame Azorų viršūnių susitikime bus dar kartą aptartos visos galimybės, tačiau akivaizdu, kad Irako atveju tik jėga duoda norimų rezultatų, pabrėžė jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.