aA
JAV žvalgybos agentūros Kongresui ir Pentagonui negali suteikti konkrečios informacijos apie uždraustųjų Irako ginklų kiekius ar jų dislokavimo vietą, sekmadienį rašo "The Washington Post".
"Tokie teiginiai padidino kai kurių žvalgybos pareigūnų nerimą dėl to, ar administracijos pareigūnai pernelyg nesureikšmino turimų žvalgybos duomenų, taip siekiant užsitikrinti paramą galimam JAV vadovaujamų pajėgų karui su Iraku, teigia laikraštis.

Aukščiausi žvalgybos analitikai teigia įkliuvę į spąstus tarp Baltųjų rūmų ir Pentagono ir reikalavimų suteikti duomenų, kurie pateisintų šalies administracijos žingsnius "ir, jų teigimu, tvirtų faktų trūkumo", - sakė vienas pareigūnas.

"Jie turi tik sąlyginių įrodymų... nieko, kas įrodo esant vienokius ar kitokius kiekius", - teigė pareigūnas, kuriam nuolat informaciją teikė Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV).

Klaidinga JAV žvalgybos informacija apie Irako ginklų dislokavimo vietas sumažino Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektorių ir, pastaruoju metu, Kongreso narių pasitikėjimą.

JAV jau keletą mėnesių vykdo viešųjų ryšių kampaniją, kurios metu siekia įtikinti amerikiečius ir užsienio vyriausybes, kad Irakas pažeidžia JT draudimus turėti cheminį, biologinį bei branduolinį ginklą, taip pat ilgo nuotolio raketų sistemas.

"Matydami keletą kartų vienoje vietoje pasirodantį su cheminiais ginklais siejamą sunkvežimį, jie mano, kad toje vietoje vyksta cheminio ginklo gamyba, tačiau tai ir daugelis kitos žvalgybinės informacijos neatitinka teismo salės įrodymų reikalavimų", - laikraščiui teigė pareigūnas.

Keletas JAV pareigūnų pareiškė, kad nors jie ir yra įsitikinę, kad Irakas slepia masinio naikinimo ginklus, jie negalės to įrodyti iki įsiveržimo, kai JAV karinės pajėgos ir ginklų ekspertai galės nevaržomi patekti į vietas, kuriose saugomos šios medžiagos.

Šie pareigūnai taip pat tvirtina, kad JAV vyriausybė neatskleidžia svarbiausių žvalgybos gautų faktų apie įtariamus Irako ginklus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.