aA
Vertindamas tarptautinės bendruomenės parengtą Artimųjų Rytų taikos plano projektą, Izraelis pareiškė bet kokiame būsimosios palestiniečių valstybės apibūdinime nepageidaujantis matyti žodį "nepriklausoma", sekmadienį rašo dienraštis "Israeli Haaretz".
Israel
Izraelis pageidautų, kad plane, kurį parengė Europos Sąjunga (ES), Rusija, Jungtinės Tautos (JT) ir Jungtinės Valstijos, būtų kalbama apie palestiniečių valstybę su "tam tikrais suverenumo požymiais", kurie turėtų būti "patikimi" ir "suderinami su įstatymais", praneša dienraštis.

Penktadienį pasakytoje kalboje JAV prezidentas George W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pareiškė planą paskelbsiąs tada, kai palestiniečiai įvardys naująjį ministrą pirmininką, kuris dalysis valdžia su ilgamečiu lyderiu Yasseru Arafatu (Jasiru Arafatu).

Iš pradžių, nors tam ir priešinosi ES, plano paskelbimas buvo atidėtas Izraelio prašymu, nes jo ministras pirmininkas Arielis Sharonas (Arielis Šaronas) siekė perrinkimo.

Nors kelių etapų planas Palestinos valstybę numato įkurti iki 2005 metų, Izraelis atkakliai laikosi nuomonės, kad tai bus įmanoma tik tuomet, kai palestiniečiai paklus griežtoms sąlygoms ir įgyvendins reikalaujamas reformas bei pažabos kovotojus.

Pirmadienį antrą kartą per savaitę ketinantis rinktis palestiniečių pralamentas turėtų patvirtinti ministrą pirmininką, kuriuo turėtų tapti nuosaikių politinių pažiūrų Palestiniečių išsivadavimo organizacijos (PIO) atstovas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.