aA
Šeštadienį Pietų Japonijoje, svarbiausiame Okinavos salos mieste Nahoje, prieš Jungtinių Valstijų kurstomą karą su Iraku protestavo tūkstančiai žmonių. Okinavos saloje yra sutelktos pagrindinės Japonijoje dislokuotų JAV karių pajėgos.
Stop
Demonstraciją rengė septyniolika įvairių grupių, jų vertinimais, akcijoje dalyvavo apie 5 500 žmonių, pranešė naujienų agentūra "Jiji Press".

"Balsas yra vienintelis liaudies ginklas", - pasak agentūros "Jiji Press", susirinkusiems sakė taikos aktyvistas, 89 metų Fumiko Nakamura.

Tuo tarpu į Japonijos vakaruose esantį Kobės miestą atplaukė "Taikos valtimi" vadinamas laivas, kurį išsinuomojusi nevyriausybinė antikarinė organizacija leidosi į kruizą prieš gresiantį karą, pranešė naujienų agentūra "Kyodo".

16 tūkst. tonų sveriantis kruizinis laivas, kurį puošia 100 kvadratinių metrų dydžio plakatas, skelbiantis "Ne - karui Irake", penktadienį iš Tokijo išplaukė į 26 valandų protestą jūroje.

Šeštadienį per Rusijos sostinės centrą pražygiavo ir priešais Jungtinių Valstijų ambasadą Maskvoje protesto akciją surengė apytikriai tūkstantis įvairaus amžiaus miestiečių, nepritariančių JAV ketinimams stoti į karą su Iraku.

Nuo Užsienio reikalų ministerijos maždaug šimto demonstrantų grupė atžygiavo iki ambasados, kur prie jų prisijungė šimtai bendraminčių, laikančių plakatus su įvairiais šūkiais, pavyzdžiui, "Bushas - žudikas".

"Bushas - visatos pabaisa", - skelbė vienas plakatas, vaizduojantis doleriu pažymėtą milžiną, ryjantį žmogų.

Dar kitame buvo rašoma: "Teksaso bandite, tramdyk savo apetitą".

Nepritarimą karui garsiai išsakė tarptautinei darbininkų partijai, komunistams ir netgi pionieriams priklausantys jaunuoliai bei komunistinių jaunimo organizacijų nariai.

Nors į akciją neatvyko pasirodyti žadėjęs komunistų lyderis Genadijus Ziuganovas, tačiau į susirinkusiuosius kreipėsi aukštas Maskvos komunistų partijos atstovas.

Nuo seno naftos verslo interesų Irake turinti sovietinių laikų sąjungininkė Rusija pareiškė, kad būdama nuolatine Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos nare pasinaudos turima veto teise ir sužlugdys bet kokią rezoliuciją, kuri leistų pradėti karą su Iraku.

"Trejus metus kariavau Afganistane, esu pasirengęs eiti į Iraką ginti Irako moterų, vaikų ir senelių", - tvirtino buvęs Rusijos ginkluotųjų pajėgų lakūnas.

"Man gėda, kad mano žmonės neprotestuoja", - piktinosi Nina Gulčijeva, nešusi palestiniečių lyderio Yassero Arafato (Jasiro Arafato) ir Irako prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) atvaizdus.

"Man patinka tas žmogus, ji kaip Stalinas, - sakė ji apie Saddamą Husseiną. - Kažkas turėtų subombarduoti Vašingtoną".

Vienas jaunas kairiųjų pažiūrų veikėjas, kuris slėpė savo veidą neva siekdamas išvengti galimų buvusio KGB represijų, teigė, kad jam jau įgriso pasaulinį policininką vaidinančios Jungtinės Valstijos.

Antrajame pagal dydį Prancūzijos Marselio mieste šeštadienį į gatves išėjo, įvairiais pranešimais, 4,5-10 tūkst. karui su Iraku nepritariančių žmonių, pranešė akcijos organizatoriai ir vietos policija.

Lyjant lietui vykstančios, maždaug 80 organizacijų surengtos, akcijos metu protestuotojai gatvėmis žygiavo skanduodami "Ne" karui Irake. Teisingumas, taika ir demokratija Artimiesiems Rytams ir visam pasauliui".

"Piknikas vardan taikos" Viduržemio jūros uostamiestyje prasidėjo vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Dešimtys tūkstančių irakiečių šeštadienį išėjo į Irako sostinės ir provincijos miestų gatves, kad išreikštų protestą prieš karą, kurio pradžią, nepaisant tarptautinių pastangų rasti taikų sprendimą, vis labiau nujaučia šalies valdžia.

Valdančiosios "Baath" partijos surengtos demonstracijos Bagdade sukėlė didžiulius eismo kamščius, kai tūkstančiai žmonių, tarp kurių buvo ir vaikų, žygiavo nešini prezidento Saddamo Husseino portretais ir Irako diktatorių šlovinančiais plakatais.

Kartu žygiavo ir apie 30 juodai apsirengusių metrų pridengtais veidais, kurios prasidėjus karui taptų savižudėmis sprogdintojomis.

Diržus su sprogmenimis prie krūtinės prisisegusios moterys yra sukarintos "Saddam fedayeen" organizacijos narės, kurios pareiškė esančios pasiruošusios pulti JAV pajėgas.

Prabangiame Al Mansuro rajone vyrai, nešini Kalašnikovo automatais, degino JAV prezidento George'o W. Busho (Džordžo V.Bušo) atvaizdą bei JAV vėliavas.

"Ne karui dėl naftos", - skelbė plakatai. Dar kituose rašyta: "Saddamas Husseinas yra arabų tautos balsas, niekinantis JAV ir Sionistų karą".

Oficialioji žiniasklaida taip pat pranešė apie demonstracijas šventuosiuose šiitų Nedžefo ir Kerbelos miestuose, Irako pietuose, bei netoli S.Husseino gimtinės esančiame Tikrite.

JAV žengia paskutiniuosius diplomatinius žingsnius siekdama per Jungtines Tautas įteisinti karą prieš Irako režimą. Jei kuri nors JT Saugumo Tarybos narė vetuotų naująją rezoliuciją, JAV tektų spręsti, ar pulti Bagdadą be tarptautinės bendruomenės paramos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.