aA
JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V.Bushas), tikėdamasis padidinti paramą numatomai JAV invazijai nuverčiant Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną), šeštadienį priminė apie prieš 15 metų Bagdado įvykdytą cheminio ginklo ataką prieš šalies kurdų bendruomenę.
George W.Bush
George W.Bush
© EPA-ELTA
Savo kassavaitiniame kreipimesi G.W.Bushas priminė, jog Irako lyderis 1988-ųjų kovą nurodė cheminiu ginklu atakuoti Halabdžos kaimą, kur žuvo tūkstančiai kurdų civilių gyventojų.

"Ištisos šeimos mirė bandydamos pabėgti nuo iš dangaus sklendžiančių nervus paralyžiuojančių ir iprito dujų debesų. Daugelis išgyvenusiųjų ir dabar kenčia nuo vėžio, regos organų ir kvėpavimo takų susirgimų, persileidimų ir net apsigimimų", - teigė JAV prezidentas.

G.W.Busho teigimu, šis kurdų puolimas, viena iš kelių dešimčių atakų prieš Irako piliečius, sudaro nusikaltimų, kuriuos Saddamas Husseinas yra linkęs įvykdyti, vaizdą, taip pat apibūdina grėsmę, kurią jis šiuo metu kelia visam pasauliui".

"Jis yra vienas žiauriausių diktatorių istorijoje ir jis ginkluojasi siaubingiausiais ginklais pasaulyje", - teigė JAV prezidentas.

Šis G.W.Busho pareiškimas paskelbtas jam rengiantis sekmadienį Azorų salose vyksiančiam susitikimui su Britanijos ir Ispanijos premjerais Tony Blairu (Toniu Bleru) ir Jose Maria Aznaru (Chosė Marija Asnaru). Būtent šių šalių lyderių sudarytas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos dėl jėgos panaudojimo projektas, atrodo, nebeturi galimybių būti priimtas.

Savo šeštadieniniame kreipimesi per radiją JAV prezidentas dar kartą kalbėjo apie cheminę ataką prieš kurdus siekdamas pateisinti JAV vadovaujamų pajėgų pirmalaikį smūgį Irake, iki kurio daugelio analitikų teigimu, liko vos kelios dienos.

"Turime pripažinti, kad kai kurios grėsmės yra tokios rimtos, o jų galimos pasekmės tokios siaubingos, kad jos turi būti pašalintos, net jei tam reikia karinės jėgos", - teigė G.W.Bushas.

"Jungtinių Valstijų vyriausybė ir mūsų vadovaujama koalicija neabejoja: stosime prieš vis didėjantį pavojų, kad apsigintumėm, kad pašalintumėm teroro globėją ir kad išsaugotumėm taiką pasaulyje", - teigė G.W.Bushas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.