aA
Šeštadienį Belgrado gatvėse tyliai būriavosi tūkstančiai žmonių, susirinkusių į nužudytojo Serbijos ministro pirmininko Zorano Džindžičiaus laidotuves, tuo tarpu policija dar labiau sustiprino žudikų paieškas.
Zoranas Džindžičius
Zoranas Džindžičius
© EPA-ELTA
Trečiadienį nušautas Z.Džindžičius pagrindinėse Belgrado kapinėse bus palaidotas 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku. Jo žūtis - pirmoji smurtinė Europos šalies vyriausybės vadovo mirtis nuo 1968 metų, kai buvo nušautas namo iš kino teatro grįžtantis Švedijos premjeras Ulofas Palmė.

Velionis, kurio karstą dengia mėlynos, baltos ir raudonos spalvos Serbijos vėliava, pašarvotas Šv. Savos cerkvėje, atsisveikinimas prasidėjo 9 val. 30 min. vietos (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Vėliau dalyvaujant Serbijos ortodoksų bažnyčios patriarchui Pavlui cerkvėje gedulines mišias aukos arkivyskupas Atanasijus.

Šeštadienio rytą cerkvėje jau buvo susirinkę apie 3 tūkst. žmonių, dar keli tūkstančiai su Z.Džindžičiaus nuotraukomis, gėlėmis ir žvakėmis rankose lūkuriavo lauke.

Į sostinę, kurios Vračaro gyvenamajame rajone vyks laidotuvės, iš įvairių Serbijos miestų atvyko dešimtys autobusų su žmonėmis.

Centrinėse Belgrado gatvėse ir aplinkui kapines pilna policininkų ir jiems į pastiprinimą pasiųstų specialių ginkluotų žandarmerijos dalinių.

Tikimasi, jog laidotuvėse dalyvaus Austrijos, Slovakijos, Albanijos, Kroatijos, Makedonijos, Rumunijos ir Vengrijos ministrai pirmininkai bei Graikijos užsienio reikalų ministrasGeorgė Papandrėjas (George Papandreou), kurio šalis šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai (ES).

Ceremonijoje taip pat turėtų dalyvauti Jungtinių Tautų (JT) atstovai Bosnijoje ir Kroatijoje Paddy Ashdownas (Padis Ešdaunas) bei Michaelis Steineris (Michelis Šteineris) ir Europos Komisijos vadovas Romanas Prodi (Romanas Prodis).

Tuo tarpu ties Serbijos vyriausybės pastatu, vos už kelių metrų nuo stovėjimo aikštelės, kurioje buvo nušautas Z.Džindžičius, palei šaligatvius stoviniuoja šimtai žmonių, kantriai laukiantys, kada galės pasirašyti užuojautų knygoje.

Valdžios pareigūnai dėl nužudymo kaltina organizuotas nusikaltėlių grupes.

Šeštadienį šalyje saugumas liko sustiprintas: kelių postuose budėję policininkai tikrino automobilius ir vairuotojus.

Serbijoje tebegalioja ir po žmogžudystės įvesta nepaprastoji padėtis, kuri leidžia policijai vykdyti areštus be orderių ir sulaikyti įtariamuosius trisdešimčiai parų nepateikus jiems kaltinimų.

Penktadienio vakare policija pranešė, kad nuo trečiadienio šalyje iš viso sulaikytas 181 žmogus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.