aA
Irakas penktadienį Jungtinėms Tautoms (JT) pateikė pažadėtą ataskaitą apie nervus paralyžiuojančias dujas VX ir apie galimybes gaminti jas dideliais kiekiais, pranešė JT pareigūnai.
JT monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) atstovas spaudai Ewenas Buchananas (Juenas Bukananas) patvirtino, jog buvo gauta ataskaita apie dujas VX, pusė jos anglų kalba, kita pusė - arabų, bei teigė, kad ji tebėra verčiama. Ataskaitoje kalbama tik apie VX dujas, tačiau neužsimenama apie juodligės sporas, kaip buvo tikėtasi.

Irako ambasadorius JT Mohammedas Aldouri (Mohamedas Alduris) teigė, kad naujoji 25 puslapių ataskaita "pateiks patikimus įrodymus, jog daugiau neturime šių medžiagų ir jos buvo sunaikintos".

"Siekiame visomis pastangomis įtikinti UNMOVIC, kad viskas buvo sunaikinta", - teigė M.Aldouri.

Vyriausiojo JT ginklų inspektoriaus Hanso Blixo (Hanso Blikso) vadovaujama UNMOVIC teigia, kad tebėra daug neatsakytų klausimų dėl Irako galimybių gaminti VX, taip pat ir dėl ankstesnėse Bagdado ataskaitose minėtų turimų medžiagų, iš kurių gaminamos šios dujos.

Agentūra siekia, kad Irakas pateiktų visus dokumentus, susijusius su dujomis VX, įskaitant su jų tyrimais. UNMOVIC nori, kad Bagdadas paaiškintų savo tvirtinimus, kad nesugebėjo dujų panaudoti kariniams tikslams ir vienašališkai sunaikino jas 1991-aisiais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.