aA
Serbija penktadienį pranešė paprašiusi vyriausiosios Jungtinių Tautų karo nusikaltimų prokurorės Carlos Del Ponte (Karlos Del Pontės) nedalyvauti nužudytojo ministro pirmininko Zorano Džindžičiaus laidotuvėse, nes ji esanti "nepageidaujama".
Z. Džindžičius 1997 metais tapo Belgrado meru
Z. Džindžičius 1997 metais tapo Belgrado meru
© EPA-ELTA
"Bandžiau ją atkalbėti, tačiau ji pati turės nuspręsti", - sakė Serbijos ir Juodkalnijos užsienio reikalų ministras Goranas Svilanovičius Belgrado radijo stočiai B92.

Reformų šalininkas Z.Džindžičius, kuris stengėsi transformuoti šalį į vakarietiškos demokratijos valstybę, trečiadienį buvo nušautas prie pagrindinių vyriausybės rūmų Belgrade. Šis nusikaltimas sukrėtė Serbiją ir privertė susirūpinti Vakarų valstybes.

Z.Džindžičiaus laidotuvės įvyks šeštadienį.

C.Del Ponte atstovas spaudai Hagoje penktadienį pranešė, kad ji atvyks į Belgradą dalyvauti nužudyto premjero laidotuvių iškilmėse. 2001 metais Z.Džindžičius leido išduoti buvusį autoritariškąjį prezidentą Slobodaną Miloševičių Hagoje veikiančiam JT Tarptautiniam tribunolui buvusiai Jugoslavijai.

Sukrėsta C.Del Ponte trečiadienį pareiškė, kad jos vadovaujama prokuratūra neteko "didžio rėmėjo". Ji vertino Z.Džindžičių kaip "varomąją jėgą, padėjusią siekti visapusiško (Serbijos) bendradarbiavimo su (Hagos) tribunolu".

Tačiau G.Svilanovičius pranešė mėginęs atkalbėti C.Del Ponte nuo vizito į Belgradą, kurio santykiai su ja retai būdavo malonūs. C.Del Ponte griežtai reikalavo, kad Serbija suimtų besislapstančius įtariamus karo nusikaltėlius ir išduotų juos Hagai.

G.Svilanovičius sakė paaiškinęs C.Del Ponte "savo požiūrį" telefonu, tepasakęs jai, kad padėtis šalyje šiuo metu yra "labai ypatinga".

Tačiau G.Svilanovičius pabrėžė, kad Serbija ir toliau bendradarbiaus su Hagos tribunolu. Pasak jo, Belgradas "yra pasiryžęs gerbti savo įsipareigojimus (karo nusikaltimų) aukoms ir puoselėti moralines vertybes, taip pat laikytis tarptautinių įsipareigojimų".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.