aA
JAV ambasadorius Rusijoje Aleksandras Vershbow (Aleksandras Veršbou) penktadienį publikuojamame interviu Rusijos dienraščiui "Gazeta" pateikė kai kurių detalių apie planuojamą karinę operaciją prieš Iraką.
JAV jūrų pėstininkai, kariuomenė
JAV jūrų pėstininkai Kuveito dykumoje
© EPA-ELTA
"Žinau, kad ši operacija kainuos labai daug, ir tikriausiai teks prašyti Kongresą papildomų lėšų, kurių dabar nėra kariniame biudžete. O atsižvelgiant į tai, kad po operacijos JAV kariuomenė tikriausiai liks Irake ilgam, iš viso gali prireikti daugiau kaip šimto milijardų dolerių", - sakė A.Vershbow.

Pasak diplomato, Amerikos karinė strategija "bus nukreipta į tai, kad būtų galima kuo greičiau palaužti Irako pasipriešinimą". "Mes tikime, kad tai gali būti padaryta kombinuotais, sutelktais armijos smūgiais ir panaudojant moderniausių technologijų ginklus", - sakė A.Vershbow, pažymėdamas, kad "mūsų kariuomenė pasirengusi veikti ir tada, jeigu Irakas panaudos masinio naikinimo ginklus".

Be to, pažymėjo ambasadorius, Jungtinės Valstijos "tikisi ir tam tikro vidaus konflikto Irake, kuris gali įgauti įvairias formas".

Drauge A.Vershbow pabrėžė: "Vienas svarbiausių mūsų uždavinių - karinė okupacija, atmetanti galimybę, kad vidaus konfliktai taps nebekontroliuojami, bei greita padėties stabilizacija". "Mes neabejojame, kad pasieksime savo pagrindinius tikslus per kelias dienas arba bent per kelias savaites", - sakė jis.

Po to, A.Vershbow nuomone, Irake "bus pereita prie kurios nors formos tarptautinio valdymo". "Kurį laiką rinkimai nebus rengiami, o šaliai vadovaus laikinoji administracija, kurią suformuos tarptautinė organizacija", - paaiškino jis.

Ambasadorius pažymėjo, jog kol kas "nenuspręsta, kuri organizacija valdys Iraką, galbūt Jungtinės Tautos, kaip, pavyzdžiui, Kosove, arba kuri nors kita specializuota struktūra, kaip, pavyzdžiui, Bosnijoje". "Bet galutinis tikslas - tai demokratiniai rinkimai (Irake)", - patikino Amerikos ambasadorius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.