aA
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) suformuotų miestų ir rajonų referendumo komisijų pirmininkai penktadienį Seime pasirašė pasižadėjimus sąžiningai vykdyti Konstituciją ir Lietuvos įstatymus ir pradėjo eiti pareigas.
Europos Sąjunga
Šios komisijos organizuos ir vykdys gegužės 10-11 dieną vyksiantį referendumą dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES), formuos apylinkių referendumo komisijas.

Pirmą kartą referendumas Lietuvoje bus rengiamas dvi dienas. Tokią galimybę leido neseniai Seimo priimtos Referendumo įstatymo pataisos. Be to, Seimo sprendimu taip pat bus pratęstas ir balsavimo laikas. Rinkėjai referendume galės balsuoti nuo 6 iki 22 valandos.

Susitikime su miestų ir rajonų referendumo komisijų pirmininkais VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, be kita ko, sakė, jog apylinkių referendumo komisijų nariams prireiks ir geros sveikatos atlaikyti dvi ilgas darbo dienas.

Iš viso bus sudaryta 2041 referendumo apylinkė. Referendumo balsavimo rezultatus ketinama skaičiuoti tik pasibaigus antrajai balsavimo dienai. Po pirmos balsavimo dienos balsadėžės bus užantspauduojamos ir saugomos referendumo apylinkėse.

Referendumo apylinkėms saugoti bus skirti policijos pareigūnai. Taip pat jose galės budėti komisijų nariai ir stebėtojai. Penktadienį Užsienio reikalų ministerijoje (URM) taip buvo surengtas pasitarimas dėl balsavimo organizavimo užsienyje esančiose šalies ambasadose ir konsulatuose.

Praėjusiuose prezidento rinkimuose buvo užregistruota 12 tūkst. užsienyje gyvenančių rinkėjų, tačiau manoma, jo realiai į užsienį yra išvykę gyventi ir dirbti iki 150-200 tūkst. Lietuvos piliečių. Kadangi dauguma jų yra išvykę dirbti nelegaliai, jie slepia savo gyvenamąją vietą ir nebalsuoja.

Seime pasigirdo raginimų duoti nelegaliai užsienyje gyvenantiems piliečiams garantijas, jog jų pavardės nebus atskleistos tų šalių valdžios atstovams, jeigu jie ateis balsuoti referendume.

Pasak Z.Vaigausko, nešiojant balsavimo biuletenius Lietuvoje ketinama paraginti rinkėjus informuoti užsienyje gyvenančius artimuosius apie galimybes balsuoti šalies ambasadose ir konsulatuose.

Referendumas dėl narystės ES bus laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvaus daugiau kaip pusė į rinkėjų sąrašus įrašytų piliečių. Praėjusiuose prezidento rinkimuose į sąrašus buvo įrašyta 2,7 mln. rinkėjų.

Sprendimas referendume bus priimtas, jeigu tam pritars daugiau kaip pusė referendume dalyvavusių piliečių. Jeigu referendumo rezultatas bus teigiamas, Lietuva taps ES nare 2004 metų pavasarį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.