aA
Irakas ir Iranas pasirašė sutartį paleisti šių šalių 1980-1988 metų karo belaisvius, taip pat Irake kalinamus "paprastus nusikaltėlius" iš Irano, ketvirtadienį pranešė Irako užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.
Pagal šį susitarimą turi būti paleistas 941 Irane kalintis Irako karo belaisvis ir 349 Irake kalintys iraniečiai. Bagdadas teigia neturįs Irano karo belaisvių.

Šie kaliniai bus paleisti kitą pirmadienį ir antradienį, sakė URM atstovas spaudai.

Pagal trečiadienį pasirašytą susitarimą abi šalys sutarė paleisti "visus Irako karo belaisvius, tebesančius Irane, ir iraniečius, nuteistus kalėti Irake už paprastus nusikaltimus, įskaitant neteisėtą įvažiavimą (į šalį)".

Belaisvių problema liko vienas neišspręstų klausimų tarp Irano ir Irako, kurie iki šiol nėra pasirašę taikos sutarties, kuri oficialiai įteisintų karo baigtį.

Anksčiau abi šalys pranešdavo apie gerokai didesnius belaisvių skaičius, negu nurodyti ketvirtadienio pareiškime.

Sausio mėnesį Irano karo belaisvių komisijai vadovaujantis generolas pareiškė, kad Irake tebėra kalinami 900 karo metu suimti iraniečiai. Tuomet jis sakė, jog klausimas dėl daugumos paimtų į nelaisvę Irano ir Irako kareivių likimo jau išspręstas.

Praėjusių metų pabaigoje Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas pranešė, kad jam prižiūrint buvo paleisti 95 000 Irako ir Irano karo belaisvių.

Tuo metu Irakas skelbė, kad Irane tebelaikomi 29 000 jo karo belaisvių, kurių 20 000 neturi šio statuso. Be to, Irakas teigė, jog dar 60 000 irakiečių likimas Irane yra nežinomas. Iranas neigė Irako pateiktus skaičius.

Savo ruožtu Teheranas anksčiau pranešė, kad Irako kalėjimuose laikomi 3 206 iraniečiai, dalis kurių yra karo belaisviai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.