aA
Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba gali apskritai nebalsuoti dėl naujos rezoliucijos, kuri suteiktų įgaliojimus panaudoti karinę jėgą prieš Iraką.
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
© EPA-ELTA
"Mes vis dar vedame derybas su (Saugumo) Tarybos narėmis, siekdami rasti bendrą poziciją, kad būtų išvengta veto, tačiau abi galimybės - surengti balsavimą ir sužinoti kitų narių nuomonę arba apskritai nebalsuoti - išlieka, - sakė C.Powellas Kongrese. - Mes galime rinktis iš visų įmanomų galimybių, ir jas nagrinėsime šiandien, rytoj ir savaitgalį".

Tuo tarpu Baltieji rūmai pranešė, kad balsavimas Jungtinėse Tautose (JT) dėl naujos rezoliucijos Irako nuginklavimo klausimu gali būti atidėtas iki kitos savaitės. "Vyksta diplomatinis procesas. Jis gali baigtis jau rytoj, tačiau gali užtrukti iki kitos savaitės", - sakė žurnalistams Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ari Fleischeris (Aris Fleišeris).

Praėjusį penktadienį JAV, Didžioji Britanija ir Ispanija pateikė naują JT rezoliucijos, reikalaujančios, kad Irakas visiškai nusiginkluotų iki kovo 17 dienos, projektą.

Kad 15 narių JT Saugumo Taryboje rezoliucija būtų patvirtinta, jai turi pritarti mažiausiai devynios narės, be to, jos neturi vetuoti nė viena iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių. Kol kas JAV ir Didžioji Britanija gali tikėtis tik keturių iš būtinų devynių balsų. Be jų pačių, tai būtų Ispanijos ir Bulgarijos balsai. Tuo tarpu Prancūzija ir Rusija grasina vetuoti bet kokį JT dokumentą, sankcionuojantį karo veiksmus prieš Iraką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.