aA
Lietuvoje pagarsėjusi aiškiaregė gruzinė Lena Lolišvili bandė gauti milijoną JAV dolerių iš JAV įsikūrusio fondo James Randi Educational Foundation (JREF). Buvusio mago ir iliuzionisto Jameso Randi įkurtas fondas siūlo milijoną JAV dolerių bet kam, kas sugebės stebimas deramai pademonstruoti antgamtines ar okultines galias.
James Randi ir Lena Lolišvili
www.randi.org tinklalapyje pateiktoje nuotraukoje (iš kairės į dešinę): L.Lolišvili draugė, Jamesas Randi, Lena Lolišvili ir vertėja.
Kaip rašoma JREF fondo tinklalapyje www.randi.org, L. Lolišvili 2000 metais lankėsi JAV pas JREF fondo įkūrėją Jamesą Randi (Džeimsą Randį).

J.Randi savo komentare teigia, kad L.Lolišvili pirmiausiai atsiuntė laišką JREF fondo atstovui Andrew Harteriui (Endriū Harteriui), atsakingam už milijono JAV dolerių konkursą. Laiške buvo rašoma, jog L. Lolišvili turi nepaprastą ligų gydymo ir diagnozavimo galią. Tačiau konkrečių įrodymų pateikta nebuvo, išskyrus buvusios SSRS mokslininko Vladimiro Marčenkos teiginius, kad L. Lolišvili iš tiesų turi stebuklingų galių.

2000 metų rudenį JREF fondo įkūrėjas J.Randi sulaukė ponios Lenos Lolišvili vizito. Kartu su ja į JAV buvo nuvykusi draugė, kurią, esą aiškiaregė buvo išgydžiusi nuo vėžio, bei vertėja. Kadangi A.Harteris buvo išvykęs, J.Randi nusprendė pats išbandyti antgamtinius L.Lolišvili, kuri tvirtino galinti 100 proc. tikslumu diagnozuoti bet kokį sveikatos sutrikimą, sugebėjimus.

J.Randi prieš L.Lolišvili testą įrašė vaizdajuostę, kurioje nusakė tuometinę savo sveikatos būklę. „Buvau ką tik apsilankęs pas medikus, todėl tiksliai žinojau visas galimas organizmo problemas“, - teigė jis.

Tuomet J.Randį „ištyrė“ Lena Lolišvili. Kaip teigia pats Jamesas Randi, „diagnozė buvo neapibrėžta, o sudarytą negalavimų sąrašą galima pritaikyti bet kuriam tokio amžiaus vyriškiui“. L.Lolišvili pridūrė, kad kai kuriomis iš jos nustatytų ligų pacientas gali susirgti tik po kurio laiko. Aiškiaregė iš Lietuvos nepateikė nei vieno tikslaus negalavimo, kuris buvo diagnozuotas Jamesui Randi, rašoma www.randi.org interneto svetainėje.

„Deja, tačiau preliminaraus testo milijonui JAV dolerių gauti L. Lolišvili neišlaikė“, - rašo J. Randi. JREF fondo įkūrėjas teigia, kad L.Lolišvili yra įtikėjusi savo mistinėmis galiomis, kurių iš tiesų neturi.

L.Lolišvili Lietuvoje pagarsėjo dėl artimų savo santykių su aukštais Lietuvos valdžios pareigūnais, įskaitant prezidentą Rolandą Paksą ir ministrą pirmininką Algirdą Brazauską. Aiškiaregė spaudai ne kartą teigė išgydžiusi R.Paksą nuo sunkios ligos ir išpranašavusi jam politinę karjerą. L.Lolišvili teigia, kad ji bendrauja su Dievu, ir visos jos gydomosios ir aiškiaregystės galios yra "iš Dievo".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.