aA
Maždaug pusė apklaustų Lietuvos piliečių mano, kad Nepriklausomybės akto signatarams dabar mokamos pensijos bei atlyginimai šalies vadovams yra pakankamo dydžio. Tai rodo apklausa, kurią savaitraščio "Veidas" užsakymu vasario 9-16 dienomis atliko viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė "Spinter".
Rolandas Paksas, Algirdas Brazauskas ir Artūras Paulauskas
Rolandas Paksas, Algirdas Brazauskas ir Artūras Paulauskas
© ELTA
41,9 proc. apklausos dalyvių teisė, kad signatarams turėtų būtų mokama nuo 325 iki 500 litų dydžio pensija. Šiuo metu pensinio amžiaus Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signatarai gauna pirmojo laipsnio valstybinę 550 litų pensiją.

Be to, kiekvienas pensininkas signataras dar gauna ir senatvės pensiją, priklausančią nuo jo buvusio darbo užmokesčio bei stažo. 29,8 proc. apklaustųjų teigė, kad signatarams pakaktų ir 325 litų pensijos, kokią gauna dauguma šalies pensininkų.

Signatarų klubo prezidento Romo Gudaičio pateiktame įstatymo projekte signatarams siūloma skirti daugiau kaip 3 tūkst. litų valstybinę pensiją, o Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui - beveik 6 tūkst. litų pensiją.

Ta pati apklausa parodė, kad 49,2 proc. apklaustųjų mano, jog premjerui Algirdui Brazauskui turėtų būti mokamas 4-8 tūkst. litų atlyginimas. Apie penktadalį apklaustųjų mano, kad premjeras turėtų gauti atlyginimą iki 4 tūkst. litų.

Premjero atlyginimas, atskaičius mokesčius, dabar yra truputį didesnis nei 5 tūkst. litų.

38,8 proc. apklaustųjų, mano, kad prezidentas Rolandas Paksas turėtų gauti 4-8 tūkst. litų atlyginimą ir 32,6 proc. - 8-12 tūkst. Didesnį nei 12 tūkst. litų atlyginimą prezidentui laiko tinkamu 3,2 proc. respondentų, 11,5 proc. apklaustųjų mano, kad prezidentui pakaktų ir ne didesnės kaip 4 tūkst. litų algos.

Prezidentas R.Paksas, kaip ir jos pirmtakas Valdas Adamkus, atskaičius mokesčius, gauna apie 8,5 tūkst litų atlyginimą.

44,9 proc. apklausos dalyvių mano, kad Seimo vadovui pakaktų ne didesnio kaip 4 tūkst. litų atlyginimo. Kiek mažiau nei ketvirtadalis respondentų teigė, kad Seimo pirmininkui pritiktų 4-8 tūkst. litų atlyginimas.

A.Paulausko atlyginimas, atskaičius mokesčius, dabar yra 4783 litai. Beveik pusė apklaustųjų mano, kad prezidentui V.Adamkui reikėtų mokėti 2-4 tūkst. litų pensiją, apie penktadalį - 1-2 tūkst. litų, apie dešimtadalį - 4-6 tūkst. litų.

V.Adamkaus pensija dabar yra apie 6 tūkst. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.