aA
Žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis nusprendė atleisti iš pareigų į viešųjų ir privačių interesų konfliktą patekusį ministerijos valstybės sekretorių Alfonsą Tamošiūną.
Jeronimas Kraujelis
© ELTA
J.Kraujelis ketvirtadienį sudarė Tarnybinės etikos ir tarnybinio nusižengimo tyrimo komisiją, kuri turi penktadienį pateikti savo išvadas dėl A.Tamošiūno viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje pažeidimo.

Seimo posėdyje ketvirtadienį ministras parlamentarus informavo, jog ketina pasirašyti įsakymą dėl A.Tamošiūno atleidimo. "Jis bus atleistas už pasinaudojimą (tarnybine padėtimi - BNS), suteikiant privilegijas artimiems asmenims", - sakė ministras.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nustatė, jog A.Tamošiūno žmona Gražina Tamošiūnienė, su kuria jis yra išsiskyręs, bet gyvena kartu, nuosavybės teise turi 12 žemės ir miško sklypų Elektrėnų, Vilniaus, Švenčionių rajonuose, Vilniaus mieste.

Preliminariais STT tyrimo duomenimis, projektuojant ir įteisinant šiuos sklypus buvo savanaudiškai pasinaudota turima informacija apie vertingus žemės sklypus.

A.Tamošiūnas trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė nieko bendra neturįs su buvusiai sutuoktinei priklausančiais sklypais.

STT šią savaitę Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) taip pat įvardijo Aplinkos ministerijos Vandens išteklių departamento direktorių Gintautą Naviką ir Nacionalinės žemės tarnybos generalinio direktoriaus pavaduotoją Juozą Gudaitį, kurie taip pat įtariami pasinaudojus tarnybine padėtimi.

"Preliminariais duomenimis, žemės sklypų projektavimas, matavimas bei įteisinimas išvardytiems įtakingiems pareigūnams ir jų artimiems giminaičiams buvo atliekamas pažeidžiant žemės reformą reglamentuojančius teisės norminius aktus bei savanaudiškai pasinaudojant turima informacija apie vertingus žemės sklypus", - teigiama STT direktoriaus Valentino Junoko pasirašytame rašte.

J.Kraujelio teigimu, sprendimą dėl J.Gudaičio turės priimti Nacionalinės žemės tarnybos generalinis direktorius. "Tų kurie yra įvardinti, mano nuomone, laukia atitinkamas likimas", - pažymėjo jis.

Savo ruožtu, J.Kraujelis pareiškė, jog STT pateikta pažyma yra "labai abstrakti" ir apgailestavo dėl jos paviešinimo. Išsiaiškinti, ar aukšti pareigūnai apsirūpindami sklypais pasinaudojo tarnybine padėtimi, premjerą Algirdą Brazauską šią savaitę paragino prezidentas Rolandas Paksas.

Prezidento nuomone, susikompromitavę pareigūnai turėtų būti atleisti iš pareigų, o esant jų kaltės įrodymams - patraukti atsakomybėn.

Šiuo metu STT pareigūnai atlieka tyrimą dėl Vilniaus apskrities viršininko administracijos, Nacionalinės žemės tarnybos, Aplinkos ministerijos bei Žemės ūkio ministerijos darbuotojų galimai neteisėtų veiksmų atkuriant jiems nuosavybės teises bei formuojant žemės sklypus.

Įtariama, jog kai kurie pareigūnai pasinaudojo 1999 metais gegužę priimtomis Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisomis, sudarančiomis galimybę perleisti nuosavybės teisių atkūrimą ne tik artimiems giminaičiams, bet ir kitiems asmenims.

STT duomenimis, šiuo metu valstybiniuose parkuose, kurių bendras plotas sudaro 565,8 tūkst. hektarų, yra projektuojami maždaug trys tūkstančiai sklypų. STT taip pat nustatė preliminarų į šiuos sklypus pretenduojančių piliečių sąrašus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.