aA
Naują požeminę automobilių stovėjimo aikštelę turistams ketinantis įrengti Vatikanas buvo apkaltintas griaunąs senovines romėnų kapavietes. Nesantaika tarp Vatikano dvasininkų ir archeologų įsiplieskė buldozeriui atidengus dviejų tūkstančių metų senumo kapavietes, kurios priskiriamos Nerono valdymo laikams.
Archeologija
Archeologija
Kol archeologai tyrinės vietovę, statybos darbai laikinai sustabdyti, tačiau laiko spaudžiami Šventojo Sosto valdininkai, kuriems skubiai reikalinga 300 vietų stovėjimo aikštelė, primygtinai reikalauja juos atnaujinti.

Ant vieno atidengtų kapų buvo matyti Nerono sekretoriaus ir jo žmonos vardai. Prieš kasinėtojų akis atsivėrė ir romėnų - pirmųjų krikščionių - kapai, datuojami IV amžiumi po Kristaus.

''Visa ši vietovė turtinga istorijos bei paveldo, todėl darbus reikėtų sustabdyti, kad būtų galima atlikti kruopščius kasinėjimus. Šiuo atveju mes kalbame apie istoriją, bet viešųjų darbų skyriaus tai visiškai nedomina", - teigė šaltinis Vatikano muziejuje.

''Automobilių aikštelė Vatikanui gyvybiškai būtina. Netoliese pasistatyti mašiną be galo sunku ir ją (aikštelę) iš tikrųjų būtina pastatyti, - tvirtino Vatikano viešųjų darbų skyriaus atstovas vyskupas Giovanni Danzi (Džovanis Dandzis). - Taip, buvo rasta smulkių dirbinių, bet aš nemanau, kad istoriniu požiūriu jie labai svarbūs. Visa Roma pilnutėlė antikinės istorijos, taigi nieko nepaprasta atkasti tokių daiktų kaip šie, bet, kaip jau sakiau, automobilių aikštelė yra gyvybiškai būtina''.

Daugybei archeologinių ekspedicijų Romoje vadovavęs profesorius Andrea Carandini (Anrėjas Karandinis) sakė: ''Manau, kad Vatikanas turėtų gerai pagalvoti, ar tikrai ši automobilių aikštelė tokia jau reikalinga, ypač, jeigu randama istorinę vertę turinčių vertybių''.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.