aA
Tarptautiniai paranormalių reiškinių tyrinėtojai siūlo Lietuvoje išgarsėjusiai aiškiaregei Lenai Lolišvili milijoną JAV dolerių, jeigu ji sugebės realiai pademonstruoti savo skelbiamas ypatingas galias.
Lena Lolišvili
Lena Lolišvili
Kaip rašo dienraštis "Lietuvos žinios", Italijos paranormalių galių patikrinimo komiteto (CICAP) atstovai suabejojo bene vienintelio iki šiol viešai žinomo L.Lolišvili galių tyrimo rezultatais. Jį, kaip teigiama, atliko buvusios SSRS mokslininkas Vladimiras Marčenka.

CICAP atstovai žada, kad jei artima Lietuvos prezidento Rolando Pakso šeimos bičiulė L. Lolišvili įrodytų savo galias, JAV įsikūręs fondas James Randi Educational Foundation (JREF) galėtų jai sumokėti vieną milijoną JAV dolerių.

Pasak dienraščio, buvusio mago ir iliuzionisto James Randi įkurtas fondas siekia demaskuoti apsišaukėlius aiškiaregius.

"JREF siūlo milijoną JAV dolerių prizą bet kam, kas sugebės stebimas deramai pademonstruoti paranormalias, antgamtines ar okultines galias arba įvykį", - teigiama internetinėje fondo svetainėje.

Kartu pabrėžiama, kad tikrinant ypatingas galias visiškai nepaisoma pasakojimų, istorijų ar filosofinių išvedžiojimų.

"Mūsų nedomina teorijos ar paaiškinimai, kaip nurodomos galios galėtų veikti. Jeigu siųsite mums panašią medžiagą, ji bus ignoruojama", - teigiama testo taisyklėse.

Fondo atstovai pabrėžia, kad iki šiol niekas neišlaikė net išankstinio testo.

Pats V.Marčenka apie L.Lolišvili fenomeną pasakojančioje knygoje tvirtina, jog L.Lolišvili vienam pacientų yra išgydžiusi odos naviką, o beviltišku ligoniu pripažintam vaikui - cerebrinį paralyžių.

Pasak V.Marčenkos, specialiais testavimo prietaisais buvo ištirtas L.Lolišvili "įkrautas" vanduo ir patvirtinta, esą jis turėjęs ypatingų gydomųjų savybių. Pati L.Lolišvili tvirtina, kad panašiai gali paveikti ir tualetinį popierių, kuriuo paskui taip pat esą galima gydyti.

Anot V.Marčenkos, viename buvusios SSRS institutų tyrimais įrodyta, neva L.Lolišvili galinti 98 procentų tikslumu per kelias sekundes diagnozuoti pačias įvairiausias ligas, kai tuo tarpu tradicinė medicina tai gali padaryti daugiausiai 40 procentų tikslumu.

Knygoje taip pat teigiama, neva L.Lolišvili gebėjimus tyrinėjo ne tik Rusijos, bet ir kitų šalių, tarp jų - Italijos mokslininkai.

Tuo tarpu Italijos paranormalių galių patikrinimo komiteto sekretorius Massimo Polidoro "Lietuvos žinioms" teigė, kad tokie SSRS mokslininko teiginiai negali būti pripažįstami tarptautiniu mastu.

"Vienintelis tarptautinis pripažinimas būtų medžiagos apie šiuos eksperimentus publikavimas žinomame mokslo žurnale, pavyzdžiui, "Nature" ar "Physical Review", - sakė jis.

M.Polidoro teigė niekada negirdėjęs apie L.Lolišvili ir nežinąs "nieko Italijoje, kas ją pažinotų".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.