aA
Jungtinės Valstijos trečiadienį nurodė, kad joms sekasi užsitikrinti dar neapsisprendusių valstybių Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje paramą savo griežtai pozicijai Irako klausimu.
USA flag
Pasak aukšto pareigūno, Jungtinės Valstijos sulaukė pozityvaus atsako iš trijų Afrikos valstybių - Angolos, Kamerūno ir Gvinėjos. "Tai, ką iš jų išgirdome, mus padrąsino", - sakė pareigūnas, prašęs jo pavardės neminėti.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Richardas Boucheris (Ričardas Baučeris) sakė: "Neneigčiau, kad mes darome pažangą, bet nenoriu, kad dėl mano žodžių galvotumėte, jog viską jau užsitikrinome".

R.Boucheris kalbėjo apie minėtas Afrikos valstybes ir dar tris neapsisprendusias Saugumo Tarybos nares - Čilę, Meksiką ir Pakistaną.

JAV šaltiniai anksčiau sakė, kad Angola ir Kamerūnas linksta palaikyti Jungtines Valstijas per numatomą balsavimą dėl termino Irakui, iki kurio jis turi įvykdyti JT reikalavimus nusiginkluoti. Gvinėja dar neapsisprendžia, nurodė šaltiniai.

Jungtines Valstijas remia Didžioji Britanija, Ispanija ir Bulgarija, bet joms nepritaria Prancūzija, Rusija, Kinija, Vokietija ir Sirija. Prancūzija ir Rusija grasino vetuoti rezoliuciją, kurioje numatomi įgaliojimai prieš Iraką panaudoti jėgą.

R.Boucheris nurodė, jog Jungtinės Valstijos norėtų, kad balsavimas Saugumo Taryboje įvyktų iki šios savaitės pabaigos, tačiau koks galėtų būti galutinis terminas, neminėjo.

Naujausiame rezoliucijos projekte nurodytas kovo 17 dienos terminas, bet Didžioji Britanija ir kitos šalys siūlo šį terminą pratęsti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.