aA
Europos žmogaus teisių teismas trečiadienį nutarė, kad Turkija neužtikrino sąžiningo teismo kurdų sukilėlių lyderiui Abdullah Ocalanui (Abdulai Odžalanui), kuris šiuo metu atlieka laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atokioje saloje esančiame kalėjime.
Turkija
Turkija
Europos žmogaus teisių teismas šešiais balsais prieš vieną nusprendė, kad A.Ocalano teisės buvo pažeistos du kartus - kai jam nebuvo užtikrintas "nepriklausomo ir bešališko tribunolo" teismas ir kai jis buvo nuteistas mirti.

Turkijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Ankara apskųs šį Europos teismo nuosprendį, kuriame, pasak jos, neatsižvelgiama į "mūsų įstatymų pataisas, tiesiogiai susijusias su kai kuriais (A.Ocalano pareikštais) teiginiais bei su gynyba, kurią mes jam suteikėme".

Kurdistano darbininkų partijos (PKK) nepriklausomybės karui vadovavęs A.Ocalanas Turkijoje beveik du dešimtmečius buvo labiausiai ieškomas asmuo. Per šį karą žuvo daugiau negu 30 000 žmonių, o A.Ocalanas 1999 metais buvo suimtas Kenijoje.

Nors Europos teismo nuosprendis narystės Europos Sąjungoje siekiančiai Turkijai nėra įpareigojantis, juo buvo neigiamai įvertintos šios šalies pastangos pagerinti žmogaus teisių padėtį.

Mirties nuosprendis šeštą dešimtį einančiam A.Ocalanui pernai buvo sušvelnintas, tačiau dabar jis yra įkalintas iki gyvos galvos be teisės būti lygtinai atleistas nuo bausmės.

2002 metais Turkijoje buvo panaikinta mirties bausmė siekiant padidinti jos galimybes įstoti į ES.

Europos teismas taip pat nutarė, kad Turkija pažeidė kitus Europos žmogaus teisių konvencijos punktus, suvaržydama A.Ocalano galimybes susisiekti su advokatais bei susipažinti su bylos medžiaga, taip pat leisdama kariniam teisėjui dalyvauti jo bylą nagrinėjusiame valstybės saugumo teisme.

Strasbūre įsikūręs Europos teismas nusprendė, kad Turkija turi sumokėti A.Ocalano advokatams 100 000 eurų, padengdama išlaidas.

Tačiau dėl kitų A.Ocalano advokatų skundų Europos teismas priėmė sprendimą Turkijos naudai. Jis atsisakė pripažinti A.Ocalano kalinimo sąlygas "nežmoniškomis" ir nepripažino, kad jis buvo suimtas neteisėtai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.