aA
Ispanijos užsienio reikalų ministrė Ana Palacio (Ana Palasijo) trečiadienį sakė, kad dėl Prancūzijos pasiryžimo vetuoti antrąją Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuri atvertų kelią karui su Iraku, jos iniciatoriai gali atsiimti šio dokumento projektą.
"Gali būti, kad atsižvelgiant į prancūzų ryžtą pasinaudoti veto teise rezoliucija net nebus pateikta svarstyti, nes toks veto turėtų rimtų pasekmių visai Jungtinių Tautų sistemai", - sakė A.Palacio, grįžusi iš Paryžiaus, kur vedė derybas su Prancūzijos URM vadovu Dominique'u de Villepinu (Dominiku de Vilpenu).

Didžiosios Britanijos, Ispanijos ir Jungtinių Valstijų pateiktos antrosios JT rezoliucijos projekte numatoma kovo 17-ąją paskelbti paskutine diena, iki kurios Irakas privalėtų įrodyti įvykdęs JT reikalavimus ir nusiginklavęs, nes priešingu atveju jam grėstų karas.

Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija kol kas užsitikrino tik keturis iš devynių balsų - savo bei Ispanijos ir Bulgarijos, reikalingų patvirtinti rezoliuciją.

Rezoliucijai griežtai priešinasi penkios šalys: veto teisę Saugumo Taryboje turinčios Rusija, Prancūzija, Kinija, taip pat nenuolatinės Saugumo Tarybos narės Vokietija bei Sirija.

Vis dar neapsisprendė Meksika, Čilė, Kamerūnas, Angola, Gvinėja ir Pakistanas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.