aA
Valdančioji Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcija ketvirtadienį per balsavimą Seime apgins Rolando Pavilionio teisę išlikti Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininku, tačiau pastarasis frakcijai pažadėjo daugiau nedaryti pareiškimų, besikertančių su oficialia užsienio politika.
Rolandas Pavilionis
Rolandas Pavilionis
© ELTA
Tai BNS sakė NS frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas po trečiadienį įvykusio frakcijos posėdžio.

NS frakcijos posėdyje R.Pavilionis buvo paprašytas susilaikyti nuo veiksmų ir pareiškimų, prieštaraujančių oficialiai šalies užsienio politikai, skirti daugiau dėmesio jo tiesiogiai kuruojamai sričiai - švietimui ir mokslui.

R.Pavilionis yra NS frakcijos narys, bet partijai nepriklauso.

Komiteto pirmininkui frakcijos posėdyje buvo aiškiai pasakyta, jog jis turėtų atsakingiau vertinti savo veiksmus, atsižvelgti į tai, jog yra valdančiosios daugumos atstovas ir komiteto pirmininkas.

Jis taip pat buvo paprašytas labiau derinti savo siūlymus ir veiksmus su valdančiosiomis bei kitomis Seimo frakcijomis, nesiimti vienašališkų iniciatyvų ir švietimo srityje.

R.Pavilioniui pažadėjus ateityje daugiau viešai nereikšti savo nuomonės užsienio politikos klausimais, elgtis korektiškiau, frakcija apsisprendė balsuoti už tai, jog jis išliktų komiteto pirmininku.

BNS žiniomis, tokį pažadą anksčiau R.Pavilionis davė ir Socialdemokratinės koalicijos frakcijos vadovams.

Pats R.Pavilionis NS frakcijos posėdį BNS komentavo kiek kitaip. Jis neigė, jog frakcijos posėdyje davęs įsipareigojimą nekalbėti apie užsienio politiką ar stojimą į NATO.

"Tokių įsipareigojimų aš nedariau ir negaliu daryti. Kaip pilietis aš turiu ir turėsiu nuomonę.Tai yra dalykai, kurie neturėtų būti tapatinami su NS frakcija", - BNS sakė R.Pavilionis.

Jo teigimu, Lietuvos narystė NATO yra "diskutuotinas klausimas", tačiau teigė neketinąs tam skirti ypatingą dėmesį.

"NATO klausimams, bet jau artimiausiu metu, aš nežadu skirti ypatingo dėmesio", - BNS sakė R.Pavilionis.

Balsavimą dėl R.Pavilionio atleidimo iš komiteto pirmininkų inicijavusi Seimo opozicija, be kita ko, jį kaltina savo pareiškimais ir veiksmais padarius žalą strateginiams užsienio politikos tikslams.

R.Pavilionis yra bandęs su grupe bendraminčių surinkti parašus referendumui dėl šalies stojimo į NATO inicijuoti, aštriai kritikavęs JAV prezidento George’o Busho (Džordžo Bušo) politiką, rengęs prie JAV ambasados Vilniuje protesto akciją dėl galimo jėgos panaudojimo Irake.

Oficialiai valdančioji socialliberalų ir socialdemokratų dauguma remia narystę NATO, Vyriausybės atstovai yra išreiškę paramą JAV pozicijai ir ketina prisidėti prie galimų veiksmų Irake.

Seimo pareigūnui atstatydinti reikia ne mažiau kaip pusės visų Seimo narių balsų, tai yra 71 balso, todėl be valdančiosios daugumos atstovų paramos R.Pavilionis negali būti atstatydintas.

Valdančiosios NS ir Socialdemokratinės koalicijos frakcijos turi 77 narius. Iš viso Seime yra 141 vieta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.