aA
Didžioji Britanija trečiadienį iškėlė Irakui šešias sąlygas, kurias įvykdęs Bagdadas galėtų išvengtų karo. Kaip pranešė šalies užsienio reikalų ministerijos atstovas Mike'as O'Brienas (Maikas O'Brajenas), visų pirma Irako prezidentas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) turi per televiziją pareikšti, jog slėpė masinio naikinimo ginklus, bet dabar pasirengęs juos atiduoti.
Saddamas Husseinas
Saddamas Husseinas
© EPA-ELTA
Antra, S.Husseinas turi leisti 30-iai Irako mokslininkų ir jų šeimoms išvykti iš Irako į Kiprą, kur juos apklaustų Jungtinių Tautų (JT) ginkluotės inspektoriai.

Trečia ir ketvirta, Irako vyriausybė privalo atiduoti visas sukauptas juodligės sporų atsargas ir kitus biologinius bei cheminius ginklus, taip pat prisipažinti turinti nepilotuojamą lėktuvą, galintį paskleisti chemines medžiagas didelėje teritorijoje.

M.O'Brienas nenurodė likusių sąlygų, tik pasakė, kad Didžioji Britanija aptaria jas su savo sąjungininkėmis JT Saugumo Taryboje.

Tuo tarpu šaltinis Britanijos vyriausybėje pranešė, kad penktąja sąlyga taps reikalavimas priimti įstatymą, draudžiantį Irako valstybinėms kompanijoms kurti masinio naikinimo ginklus.

Pasak M.O'Brieno, Britanija nori įtraukti šias sąlygas į antrąją rezoliuciją dėl Irako.

"Tai realiai įvykdomos sąlygos, kurias Saddamas Husseinas gali įvykdyti jau rytoj", - sakė jis.

Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) trečiadienį kalbėdamas Bendruomenių rūmuose pripažino, kad Jungtinės Valstijos gali vienos imtis karinių veiksmų prieš Iraką, tačiau dar kartą pakartojo, jog nepaisant Prancūzijos ir Rusijos pažadų vetuoti antrąją Jungtinių Tautų rezoliuciją dėl Irako jis "visomis išgalėmis" stengiasi, kad JT Saugumo Taryba balsuotų dėl šio dokumento.

Pasak premjero, Didžioji Britanija mano, jog tai būtų pats geriausias Irako problemos sprendimas. Jis taip pat išreiškė viltį, kad galiausiai JT Saugumo Taryba priims šią rezoliuciją.

"Esu pasiryžęs tvirtai laikytis mūsų užsibrėžto kelio", - sakė ministras pirmininkas, kuris vėliau turėjo susitikti su Vokietijos kancleriu Gerhardu Schroederiu (Gerhardu Šrėderiu), pasisakančiu prieš bet kokius karinius veiksmus Irake.

Praėjusį penktadienį JAV, Didžioji Britanija ir Ispanija pateikė naują JT rezoliucijos, reikalaujančios, kad Irakas visiškai nusiginkluotų iki kovo 17 dienos, projektą. Tačiau Prancūzija ir Rusija pagrasino vetuosiančios bet kokį JT dokumentą, sankcionuojantį karo veiksmus prieš Iraką.

Diplomatų nuomone, Britanija mėgina pratęsti paskutinį terminą (kovo 17 d.) galbūt iki kovo 21-24 dienos.

Kol kas JAV ir Didžioji Britanija gali tikėtis tik keturių iš devynių balsų, reikalingų antrajai JT rezoliucijai dėl Irako patvirtinti. Be jų pačių, tai būtų Ispanijos ir Bulgarijos balsai.

Šalys, kurios dar neturi tvirtos pozicijos dėl Irako - Čilė, Pakistanas, Meksika, Angola, Kamerūnas ir Gvinėja - siūlė leisti Bagdadui nusiginkluoti per 45 dienas, tačiau Vašingtonas ir Londonas pareiškė, jog tai per daug ilgas terminas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.