aA
Klausimas

Ką reikia daryti kad išvengti gimdos kaklelio vėžį? Pagal kokius rodyklius galima įtarti, kad reikia apsilanyti pas gydytoją? Kiek daznai reikia profilaktiskai lankytis pas ginekologą? Moters gyvenimo būdas gimdos kaklelio vėžio prevencijoje?

Ačiū
Jadviga

Atsakymas

Gimdos kaklelio vėžys - tai viena dažniausių onkologinių ligų ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje pasaulio šalių. Lietuvoje sergamumas gimdos kaklelio vėžiu yra vienas didžiausių Europoje, t.y. 4 kartus didesnis negu Suomijoje, 2 kartus negu Švedijoje, beveik 2 kartus negu Latvijoje. Manoma, jog nuo 85 proc. iki 93 proc. gimdos kaklelio vėžį sąlygoja ŽPV žmogaus papilomos viruso / infekcija. Didelis gimdymų skaičius didina tikimybę susirgti gimdos kaklelio vėžiu.

Rūkymas yra svarbus kofaktorius vėžiui prasidėti. Į rūkančios moters organizmą patenkantys kancerogenai, kurie koncentruojasi gimdos kaklelyje, virsta į nitrozaminus, taip skatindami vėžį prasidėti ir progresuoti.

Moterų , turėjusių daugiau kaip 6 lytinius partnerius, susirgti vėžiu padidėja 2,2 karto, o moterų, ištekėjusių už vyrų, kurių buvusi partnerė sirgo gimdos kaklelio vėžiu - apie 3 kartus.

Gimdos kaklelio vėžio tikimybę didina ir ankstyva lytinio gyvenimo pradžia. Nustatyta, jog moterų, lytinį gyvenimą pradėjusių iki 18 metų, reliatyvi rizika yra 1,6, o rūkymas šią riziką padidina iki 1,7.

Vienas iš gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnių - nusilpusi imuninė sistema. Jeigu giminėje yra sirgusių gimdos kaklelio vėžiu, turi būti pastovus onkologinis budrumas.

Nustatyti gimdos kaklelio vėžį yra daug metodų, bet iš visų tur būt pagrindinis yra onkocitologinis gimdos kaklelio tepinėlio tyrimas - PAP tyrimas. Pasiskaitykite apie jį plačiau ankstesniuose mano atsakymuose. Pasitikrinti pas ginekologą reikėtų nors kartą į metus. Jau 5 metai kaip Lietuvoje galima gerai atlikti šį tyrimą. Jeigu Jums yra diagnozuota gimdos kaklelio žaizdelė - tai PAP tyrimas būtų vienas iš diagnostikos kriterijų. Mūsų klinikoje šis tyrimas yra tikslus ir nebrangus.

Eugenija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.