aA
Iširus Lenkijos valdančiajai Kairiųjų demokratų ir Valstiečių sąjungų koalicijai, opozicija visu frontu ėmė pulti šalies centro kairiąją mažumos vyriausybę.
L.Mileris
L.Mileris
© EPA-ELTA
Net keturios Seime atstovaujamos opozicinės Lenkijos partijos - centro dešinioji organizacija "Įstatymas ir teisingumas" (43 deputatai), liberalioji Pilietinė platforma (57 deputatai), radikali populistinė ūkininkų profsąjunga "Savigyna" (40 deputatų) ir ultrakonservatyvi Lenkijos šeimų lyga (28 deputatai) - pareikalavo Lenkijos premjero Leszeko Millerio (Lešeko Millerio) atsistatydinimo.

"Savigynos" lyderis Andrzejus Lepperis (Andžejus Leperis) pareiškė, kad L.Milleris išsėmė "visas vadovavimo galimybes", o Pilietinės Platformos vadovas Donaldas Tuskas sakė, kad likus vos trims mėnesiams iki euroreferendumo būtina pakeisti šalies vykdomąją valdžią.

"Likus trims mėnesiams iki referendumo dėl narystės ES Lenkijai galbūt reikia naujo ministro pirmininko ir naujos vyriausybės", - sakė jis. Savo ruožtu "Įstatymas ir teisingumas" rezoliucijos projekte, kurį trečiadienį svarstys Seimas, sako, kad L. Milleris turi atsistatydinti dėl šalies interesų.

Be to, Lenkijos šeimų lyga dar parengė įstatymo projektą dėl pirmalaikio Seimo paleidimo, kad būtų galima išvengti, pasak jos, "nekontroliuojamo socialinio nepasitenkinimo sprogimo".

Tačiau L.Milleris, kuris kol kas nesiruošia pasiduoti, opozicijos veiksmus vadina "politinio bejėgiškumo aktu". Pasak premjero, jeigu rimta parlamento frakcija nori pakeisti vyriausybę, tai ji visų pirma turi inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Kairiųjų demokratų sąjungos (KDS) frakcijos seniūnas Jerzy Jaskiernia (Ježis Jaskernia) dar kartą išreiškė viltį, jog keliems deputatams parėmus vyriausybę, ji netrukus vėl turės Seime daugumą.

Tuo tarpu, dienraštis "Rzeczpospolita" rašo, kad Pilietinė platforma sutiktų paremti nepartinę profesionalų vyriausybę, kurią galėtų sudaryti šalies prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis).

Dienraštis netgi nurodo, kad į premjero postą gali būti pasiūlytas buvęs Lenkijos ambasadorius Vašingtone Jerzy Kozminskis (Ježis Kozminskis).

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, jog politinė krizė neigiamai atsiliepė kairiųjų įvaizdžiui. Nors KDS vis dar remia 28 proc. lenkų, tačiau ją sparčiai vejasi "Įstatymas ir teisingumas", turintis 16 proc. savo šalininkų, ir "Savigyna", kurią remia 14 proc. rinkėjų.

Paaštrėjus politinei krizei gerokai susilpnėjo zlotas. Trečiadienį Lenkijos pinigų keityklose už 1 JAV dolerį buvo mokama 3,9 zloto, o už 1 eurą - 4,3 zloto. Tai didžiausias zloto smukimas euro atžvilgiu per pastaruosius trejus metus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.