aA
Didžiulis nerimas ir laukimas. Tokios pastaruoju metu yra „Concordia" universitete Taline studijuojančių lietuvių nuotaikos. Daugiau kaip du šimtai lietuvių, po žiemos atostogų grįžę į Estijos sostinę tęsti studijų, buvo priblokšti žinios, kad universitetas bankrutuoja.
„Kiekvieną dieną mus pasiekia vis nauji gandai apie finansinę universiteto krizę", - sakė Taline studijuojantis devyniolikametis vilnietis Linas Palovis.

Prieš savaitę paaiškėjo, kad šio Jungtinių Valstijų ir Estijos privataus universiteto skolos gali siekti 27 milijonus kronų (apie 6 milijonus litų).

Įkūrė savo asociaciją

Pastaruoju metu „Concordia" universitete paskaitos vyko pagal tvarkaraštį. „Atrodo, kad kai kurie dėstytojai apie universiteto padėtį yra informuoti taip pat blogai, kaip ir studentai", - teigė tarptautinį verslą studijuojantis Linas.

Kai kurie šios mokyklos dėstytojai vis dar mano, kad šie nesklandumai - laikini. Bet studentai nėra tokie optimistai. Sužinoję apie savo aukštosios mokyklos problemas, jie įkūrė „Concordia" universiteto studentų asociaciją.

Pagrindinis studentų asociacijos tikslas - siekti, kad jaunuoliai galėtų sužinoti objektyvią informaciją apie universiteto padėtį. Estijos švietimo ministerijai jie nusiuntė peticiją. Studentai reikalauja, kad atsistatydintų šio universiteto rektorius Marto Susi ir jo žmona pro-rektorė Mari Anna. Sutuoktiniai įtariami lėšų iššvaistymu.

Absolventams - didelis smūgis

Didžiausią nerimą dėl universiteto bankroto jaučia paskutinių kursų studentai, kurie šį pavasarį tikėjosi gauti diplomus. „Concordia" diplomai galioja Vakarų šalyse, todėl šioje įstaigoje mokosi maždaug 1100 studentų iš 17 valstybių, tarp kurių penktadalis - lietuvių.

Būsimieji absolventai nuogąstauja, ar bankrutavus universitetui jų diplomai nepraras vertės. 22 metų alytiškis Andrius Grabys, kuris ketvirtajame kurse studijuoja vadybą, jau rašo bakalauro diplominį darbą. „Tikiuosi, kad galėsiu apsiginti šį darbą ir diplomas galios Vakarų šalyse", - vylėsi Andrius.

"Lietuvos rytas"