aA
Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės atominės energetikos agentūra (TATENA) antradienį paragino imtis griežtesnių saugumo priemonių, kad į teroristų rankas nepakliūtų radioaktyvios medžiagos, kurios gali būti panaudotos "nešvarių" bombų gamybai.
Mohammed el Baradei
Mohammed el Baradei
© EPA-ELTA
Pradėdamas tarptautinę konferenciją "nešvarių" bombų klausimais, TATENA vadovas Mohamedas ElBaradei (Mohamedas Elbaradėjus) teigė, kad rugsėjo 11-osios išpuoliai pademonstravo, jog teroristai nesibaimintų žalingo radioaktyvių medžiagų poveikio konstruojant tokią bombą.

"Turint omenyje dabartinį teroristų pasiryžimą aukoti savo saugumą, pavojus dirbant su ypač radioaktyviomis medžiagomis nebėra efektyvi atgrasinimo priemonė", - teigė jis.

JAV energetikos sekretorius Spenceris Abrahamas (Spenseris Eibrahamas) spaudos konferencijoje pareiškė, kad teroristai yra pasirengę "panaudoti niekad ginklų srityje nenaudotą technologiją, leidžiančią nužudyti tūkstančius nekaltų ir nieko neįtariančių žmonių labiausiai sukrečiančiu ir negailestingiausiu būdu".

"Nešvarios" bombos panaudojamos susprogdinant įprastus sprogmenis ir didelėje teritorijoje paskleidus prie jų pritvirtintas radioaktyvias medžiagas.

Didžioji Britanija sausio mėnesį paskelbė turinti įrodymų, kad Osamos bin Ladeno tinklas "al Qaeda" praėjusiame dešimtmetyje bandė gamintis "nešvarią" bombą.

Tačiau antiterorizmo ekspertai, ir net kai kurie TATENA pareigūnai, tvirtina, kad tokiomis bombomis grupuotės, kaip "al Qaeda" domisi nedaug, nes jos yra mažiau efektyvios, nei lengviau gaunami ginklai.

Tačiau M.ElBaradei teigia, kad "nešvari" bomba nebūtinai turi žudyti savo aukas, pati didžiausia žala būtų "su radiacijos pasklidimu susijusi panika ir socialiniai neramumai - pagrindinis teroro išpuolio tikslas".

Žinoma apie 280 užfiksuotų nusikalstamo radioaktyvių medžiagų gabenimo atvejų, tačiau "tikrasis tokių atvejų skaičius gali būti gerokai didesnis, nei žinomas agentūrai (TATENA)", teigė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.