aA
Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) antradienį paragino Rusiją bei Prancūziją nevetuoti naujosios Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijos dėl Irako bei įspėjo Europą, kad atsiskyrimas nuo Jungtinių Valstijų būtų labai pavojingas.
T.Blair
T.Blair
© EPA-ELTA
"Aš nerimauju dėl to, kad apie veto paskelbimą bet kokiomis sąlygomis kalbančios šalys siunčia (Irako prezidentui) Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) žinią "esi išgelbėtas", - britų premjeras teigė po Dauning stryte vykusio susitikimo su Portugalijos premjeru Jose Manueliu Barroso (Žozė Manueliu Barosu).

Prancūzijai ir Rusijai pagrasinus vetuoti rezoliucijos projektą, Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija atidėjo balsavimą JT Saugumo Taryboje dėl ultimatumo Irakui. Kariniams veiksmams nepritaria ir kai kurios kitos Europos šalys, tarp jų ir Vokietija.

T.Blairas įspėjo Europos Sąjungos partnerius dėl galimų pasekmių, jei jie nutoltų nuo Jungtinių Valstijų.

"Europos ir Amerikos atsiskyrimas, aljanso, kuris gerai funkcionavo ilgiau nei pusę šimtmečio, manau, kad būtų labai, labai pavojingas žingsnis", - sakė T.Blairas. "Todėl turime rasti bendrą pagrindą, kuris mus vėl suvienytų. Dirbu dieną naktį, kad tai pasiekčiau ", - teigė britų premjeras.

Britanija yra pasirengusi koreguoti rezoliuciją, numatant konkrečius Irako nusiginklavimo žingsnius, kuriuos jis turėtų įvykdyti iki kovo 17 dienos, norėdamas išvengti karinių smūgių.

Britanijos ambasadorius Jungtinėse Tautose seras Jeremy Greenstockas (Džeremis Grinstokas) taip pat nurodė, kad Londono ir Vašingtono siūlomoje rezoliucijoje nurodytas kovo 17-osios ultimatumo terminas gali būti koreguojamas.

"Kovo 17-oji savyje neturi nieko magiško, kaip kad skaičius 17, tačiau tai aiškus ženklas... kad laiko liko nedaug, jo yra ne daugiau, nei nurodyta", - teigė jis BBC radijui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.