aA
Galimai karinių pajėgų invazijai į Iraką vadovausiantis JAV armijos generolas Tommy Franksas (Tomis Frenksas) pirmadienį išvyko į Persijos įlankos regioną, pasaulyje vis didėjant neišvengiamo karinio konflikto su Bagdadu nuojautai.
Gynybos pareigūnų teigimu, Floridos mieste Tampoje įsikūrusios JAV Centrinės vadovybės vadas aplankys keletą Persijos įlankos regiono valstybių, kur susitiks su jų lyderiais, aplankys ten esančius Amerikos kariais bei nuvyks į Katarą, kur buvo įkurta laikinoji kariuomenės vadavietė.

Pareigūnai atsisakė atskleisti, kiek laiko T.Franksas bus Katare. Pats generolas anksčiau teigė, jog ketina vadovauti konfliktui iš ypač modernia įranga aprūpintos vadavietės Kataro Sailijaho karinėje bazėje.

"Kol kas nežinome sugrįžimo datos", - teigė vienas gynybos pareigūnų.

Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija netoli Irako sutelkė daugiau kaip 250 tūkst. karių, dešimtis karo laivų ir daugiau kaip 500 lėktuvų, besirengiančių galimai invazijai, kurios metu, Vašingtono teigimu, siekiama sunaikinti Irako cheminius ir biologinius ginklus. Irakas neigia turįs tokią ginkluotę.

Generolo išvykimas sutapo su Gynybos departamento pareiškimu, jog T.Franksas pažadėjo gerinti slaptumo apsaugą po to, kai buvo ištirti kaltinimai, jog jis leido savo žmonai išgirsti slaptos informacijos.

JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) pareiškė tvirtą pasitikėjimą T.Franksu po Gynybos departamento generalinio inspektoriaus Josepho Schmitzo (Džozefo Šmico) įvykdyto tyrimo.

JAV armijos vadas buvo įtartas, jog neteisėtai paskyrė asmens sargybinį žmonai Cathy (Keti), be to, kariuomenėje tarnaujanti moteris vykdė smulkius jos pavedimus. Taip pat buvo aiškinamasi, ar T.Franksas leido savo žmonai dalyvauti slaptuose informaciniuose susirinkimuose ir deramai nekompensavo vyriausybei už jos keliones kariniais lėktuvais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.