aA
Protestuodami prieš vyriausybių politiką dėl Irako nuginklavimo atsistatydino ilgametis Jungtinių Valstijų diplomatas ir aukštas Australijos žvalgybos pareigūnas.
Pirmadienį atsistatydinęs Johnas Brownas (Džonas Braunas) JAV valstybės departamente dirbo nuo 1981 metų ir tapo antruoju diplomatinės tarnybos karjeros pareigūnu, kuris taip pasielgė per pastarąjį mėnesį.

Savo atsistatydinimą jis motyvavo tuo, kad negali pritarti Vašingtono politikai dėl Irako, kuri, pasak jo, visame pasaulyje sukurstė didžiulį Amerikai priešiškų nuotaikų augimą.

Atsistatydinimo laiške Valstybės sekretoriui Colinui Powellui (Kolinui Pauelui) J.Brownas rašo palaikantis Johno Brady Kieslingo (Džono Bradžio Kislingo) poziciją. Šis Jungtinių Valstijų ambasados Atėnuose diplomatas dėl akivaizdžių prezidento George W.Busho (Džordžo V.Bušo) ketinimų stoti į karą su Iraku iš užimamo posto pasitraukė vasario mėnesį.

"Prisijungdamas prie kolegos Johno Brady Kieslingo, įteikiu atsistatydinimo iš diplomatinės tarnybos pareiškimą, kuris įsigalioja nedelsiant, nes būdamas sveiko proto negaliu paremti prezidento G.W.Busho karo su Iraku planų", - teigė diplomatas.

Tuo tarpu Australijos Nacionalinio analizės biuro aukšto rango analitikas Andrew Wilkie (Endriu Vilkis), kurio darbovietė ministrą pirmininką Johną Howardą (Džoną Hovardą) informuoja apie užsienio įvykius, televizijos kanalui "Nine Network" teigė, jog Australijos politika Irako klausimu yra "neapdairi ir neverta rizikos".

A.Wilkie, kuris praėjusių metų pabaigoje parengė konfidencialią ataskaitą apie karo Irake humanitarinius padarinius, šios Artimųjų Rytų šalies masinio naikinimo ginklų programas pavadino padrikomis ir ribotomis.

"JAV, Jungtinei Karalystei, Australijai ar bet kuriai kitai šaliai Irakas nekelia pernelyg rimto pavojaus", - teigė jis.

Tapęs pirmuoju aukštu Australijos valstybės tarnybos pareigūnu, atsistatydinusiu dėl Irako, A.Wilkie sakė, kad karas gali paakinti Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) sukelti humanitarinę katastrofą ir taip sustabdyti besiveržiančias pajėgas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.