aA
Šiaurės Korėja antradienį paskelbė, kad Vašingtono siekis surengti daugiašales, o ne tiesiogines derybas su Pchenjanu dėl įtariamų branduolinių ginklų, didina grėsmę ir gali sukelti atvirą konfliktą.
Komunistinis šalies dienraštis "Rodong Sinmun" rašo, jog JAV, siūlydamos pradėti daugiašales derybas, vengia atsakomybės dėl kilusios branduolinės krizės.

Vašingtonas teigia norįs daugiašalių derybų su Pchenjanu, nes įtariama Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programa turi didelės įtakos visam regionui. Pchenjanas siekia dvišalių derybų su JAV.

"Ragindamos rengti daugiašales derybas, JAV siekia vietoje jų leisti atsidurti kitoms šalims, - rašo laikraštis. - Tai nėra būdas spręsti problemą, tai atsakomybės vengimo pozicija", - rašo "Rodong Sinmun".

Pasak laikraščio, dėl JAV spaudimo Pchenjanui "atviras konfliktas taps neišvengiamu", tačiau šalies naujienų agentūra KCNA teigia, jog "visai įmanoma" rasti krizės sprendimą tiesioginių, atvirų derybų metu.

JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) sekmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos "pagaliau" ves derybas su Šiaurės Korėja dėl branduolinės ginkluotės, tačiau jis taip pat pakartojo George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijos nuomonę, jog jose dalyvauti turi ir kitos regiono šalys.

C.Powello teigimu, 1994 metų pagrindų susitarimas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos sustabdymo buvo tiesioginių dvišalių derybų rezultatas. "Išėjo taip, jog sutartis tapo bevertė, nes jie toliau kūrė branduolinį ginklą pagal kitas technologijas", - sakė jis.

"Šįkart mums reikalingas sprendimas, kuriame dalyvautų visos regiono šalys, ir aš tikiuosi, jog Šiaurės Korėja supranta, kad jos interesus atitinka visų šalių įtraukimas į dialogą. Ir mes kalbėsime su Šiaurės Korėja per platesnį dialogą", - sakė C.Powellas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.