aA
Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) su prašymu išaiškinti, ar Seimas gali ratifikuoti Vyriausybės ir Belgijos prancūzų bendruomenės bei Valonijos regiono bendradarbiavimo susitarimą.
Aloyzas Sakalas
Aloyzas Sakalas
© ELTA
Pirmadienį komitetas nusprendė, jog Vyriausybės siūlymas ratifikuoti susitarimą gali preliminariai prieštarauti šalies Konstitucijai.

"Konstitucijoje numatyta, jog Seimas gali ratifikuoti tik sutartis su valstybėmis, bet Valonija nėra valstybė", - BNS sakė TTK pirmininkas Aloyzas Sakalas.

Jo teigimu, TTK priėmus tokias išvadas Seimas negali toliau svarstyti susitarimo ratifikavimo, o turi kreiptis į KT.

Vasario pabaigoje pristatydamas Seimui ratifikuoti susitarimą su Belgijos prancūzų bendruomene bei Valonijos regionu užsienio reikalų ministras Antanas Valionis teigė, jog toks susitarimas gali Lietuva atnešti per metus iki pusės milijono eurų naudos.

Sutartyje su Valonijos regionu numatoma plėtoti draugiškus santykius, skatinti investicijas, tiesioginius gyventojų kontaktus.

Be to, ministro teigimu, Lietuva 1996 metais yra sudariusi panašią sutartį su kito Belgijos regiono - Flandrijos vyriausybe. Belgija yra federacinė valstybė, suskirstyta į tris regionus - Flandriją, Valoniją ir Briuse

Pristatant sutartį Seime Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys Egidijus Klumbys siūlė sudaryti ne Lietuvos, bet Dzūkijos arba Aukštaitijos sutartį su Valonijos regionu.

"Tai būtų puikus regioninio bendradarbiavimo pavyzdys", - teigė Seimo narys. Užsienio reikalų ministro teigimu, tokios galimybės nenumato Lietuvos Konstitucija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.