aA
Rumunija pirmadienį pranešė, kad išsiunčia iš šalies penkis Irako diplomatus, kurių veiksmai yra "nesuderinami" su jų pareigomis. Kaip ir dauguma kitų Rytų Europos šalių, dėkingų Vašingtonui už jo paramą siekiant narystės NATO, Rumunija palaiko griežtą Jungtinių Valstijų poziciją dėl Irako, kuris kaltinamas masinio naikinimo ginklų slėpimu.
Kaip pranešė šaltiniai šalies vyriausybėje, Rumunija yra viena iš 60-ies valstybių, į kurias kreipėsi Jungtinės Valstijos, prašydamos išsiųsti jų teritorijoje veikiančius įtariamus Irako šnipus - remiantis tuo, kad Vašingtonas mano, jog jie kelia grėsmę jo interesams užsienyje.

"Užsienio reikalų ministerija kovo 8 dieną informavo Irako ambasadorių Rumunijoje, kad penkių ambasados darbuotojų buvimas šalyje yra nepageidautinas, ir paprašė jų išvykti iš šalies", - sakoma pirmadienį paskelbtame Rumunijos diplomatinės žinybos pareiškime.

Bukareštas leido Vašingtonui karo Irake atveju naudotis šalies oro uostais ir karinėmis bazėmis, o taip pat sutiko suteikti Jungtinių Valstijų žinion apie 300 Rumunijos kariškių. Juodosios jūros Konstancos oro uoste šiuo metu yra dislokuota šimtai JAV karių.

Ministerija neskelbia, už kokią veiklą ir kokie konkrečiai diplomatai išsiunčiami iš šalies. Praėjusį mėnesį Jungtinės Valstijos ir Australija taip pat išsiuntė kelis Irako diplomatus.

"Šis sprendimas priimtas po to, kai buvo sužinota, kad šių diplomatų veikla nesuderinama su ... jų oficialiomis pareigomis", - sakoma pareiškime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.