aA
Lietuvos euroskeptikai skundžiasi Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai (ESBO) dėl, jų teigimu, gresiančių demokratijos pažeidimų per gegužę numatytą referendumą dėl Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą.
Europos Sąjunga
Judėjimu už nepriklausomą Lietuvą pasivadinę prisijungimo prie ES priešininkai nusiuntė laišką Varšuvoje įsikūrusiam ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biurui, reikšdami susirūpinimą, jog referendumo metu bus balsuojama Vilniaus didžiuosiuose prekybos centruose specialiai įsteigtuose pašto skyriuose.

"Abejojame ar maisto prekių parduotuvė, kurioje taip pat prekiaujama alkoholiu, yra tinkama vieta blaiviai apsvarstyti Europos Sąjungos privalumus", - rašo euroskeptikai.

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas su Vilniaus apskrities centrinio pašto vadovu ir didžiųjų prekybos centrų atstovais sutarė sostinės prekybos centruose įrengti laikinuosius pašto skyrius, kuriuose vilniečiai galėtų pareikšti savo nuomonę dėl narystės ES. Prekybininkai pažadėjo skirti vietas, o paštas - reikiamus darbuotojus.

Europriešininkai skunde ESBO taip pat yra nepatenkinti "Lietuvos valdančiųjų asmenų metodais, naudojamais ruošiantis gegužės referendumui dėl įsijungimo į Europos Sąjungą".

Pasak euroskeptikų, politikai ir pareigūnai, kurie pasisako už Lietuvos įsijungimą į ES, per referendumą "gali panaudoti nestandartinius ar neleistinus metodus referendumo sėkmei užtikrinti".

"Konkrečiau nerimą kelia galimybė, jog kai kuriose, ypač nuošalesnėse vietose, gali būti keičiami balsavimo duomenys, ypač turint omeny faktą, kad per naktį urnos gali būti prastai saugomos arba saugomos suinteresuotų asmenų", - baiminasi Lietuvos integracijos į ES priešininkai.

Seimas nusprendė gegužės 10-11 dienomis surengti privalomąjį referendumą dėl narystės ES. Visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, Lietuvos narystę ES remia apie 68 proc. šalies gyventojų.

Lietuva tikisi tapti visateise ES nare 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.