aA
Artūras Paulauskas
© ELTA
Vien tik Vyriausybė Seimui teikia 214 įstatymų ir Seimo nutarimų projektų, iš jų 30 eurointegracinių. Pastaruosius projektus prašoma svarstyti prioritetine tvarka.

Jeigu Lietuvos piliečiai gegužę pritars šalies stojimo į Europos Sąjungą (ES), Seimui teks spręsti klausimą ir dėl balandžio 16 dieną ketinamos pasirašyti stojimo sutarties ratifikavimo.

Pažymėjęs, jog Lietuva vis dar gyvena "aktyvioje teisėkūros stadijoje", Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas reiškė viltį, jog pavyks pristabdyti "įstatymų priėmimo konvejerį", sąlygojantį ir klaidas, atsispindinčias Konstitucinio Teismo (KT) sprendimuose.

"Tikiuosi jau šioje Seimo sesijoje pristabdyti įstatymų priėmimo konvejerį, juo labiau, kad Lietuva sėkmingai užbaigė derybas dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) ir jau priėmė didžiąją dalį integracijai būtinų teisės aktų", - sakė A.Paulauskas, pradėdamas pirmąjį eilinės pavasario sesijos posėdį.

Seimo pirmininkas pažymėjo, jog atėjo laikas apriboti Seimo narių skaičių, galinčių teikti įstatymų projektus bei įtvirtinti principą bent pusę metų nekeisti fundamentalių įstatymų.

"Įstatymų leidybos procesas turi būti solidus ir tai nieko bendro neturi su nuolatiniu, greitu įstatymų taisymu", - pažymėjo A.Paulauskas, priminęs, jog Seimui neseniai teko taisyti tik šių metų pradžioje pradėjusį galioti naujos redakcijos Referendumo įstatymą.

Seimą pavasario sesijos pradžios proga pasveikinęs šalies prezidentas Rolandas Paksas linkėjo "įžvalgumo ir asmeninės atsakomybės rengiant ir priimant teisės aktus, kad vėliau nereikėtų jų vėl ir vėl keisti".

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas Juršėnas pripažino, jog dabartinės kadencijos Seimas dirba intensyviausiai iš visų Seimų.

Č.Juršėno teigimu, dabartinis 2000 metų spalį išrinktas Seimas pagal priimtų teisės aktų skaičių pralenkė 1990-1992 metais dirbusią Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą bei 1992-1996 metų Seimą.

"Mes jau beveik tiek pat priėmėme įstatymų per nepilnus 30 mėnesių, kiek priėmė 1992-1996 metų Seimas per ketverius metus", - sakė Seime Č.Juršėnas. "Tą upę užtvenksime tik tada, kai bus priimti svarbiausi Lietuvai įstatymai", - pažymėjo jis.

Iš viso, pasak jo, Seimas nuo nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais priėmė 6197 teisės aktus, iš jų 3812 įstatymų. Posėdyje kalbėjęs premjeras Algirdas Brazauskas linkėjo Seimo nariams priimti sprendimus, kurie sudarytų palankesnes sąlygas Lietuvos ekonomikai vystytis, kad "kiekvienas Lietuvos žmogus pajustų gyvenimo sąlygų pagerėjimą, pasijustų socialiai labiau apsaugotas".

Tačiau, savo ruožtu, jis įspėjo parlamentarus "labai įdėmiai svarstyti" projektus, kurie susiję su "didelėmis finansinėmis pasekmėmis". Pradėdamas pavasario sesiją Seimo pirmininkas taip pat akcentavo parlamentarų pareigą informuoti apie narystę ES.

"Svarbiausias mūsų tikslas - padėti žmonėms priimti sprendimą, paskatinti juos ateiti ir aktyviai išsakyti savo poziciją, išdėstant narystės ES privalumus, motyvuotai ir argumentuotai atsakant į jiems rūpimus klausimus", - sakė A.Paulauskas.

Seimas numato nuo balandžio 10 dienos iki gegužės 10 dienos surengti tik du eilinius posėdžius, o šią pertrauką skirti referendumo agitacijai.

Prezidentas R.Paksas savo sveikinime pažymėjo, jog tik "konkrečiais, vieningais, nedelsiant atliktais darbais, o ne žodžiais" užsitarnavus žmonių pasitikėjimą galima būti ramiems dėl referendumo rezultatų.

"Aš asmeniškai kviečiu Lietuvos žmones aktyviai palaikyti šį siekį ir balsuoti už narystę Europos bendrijoje", - rašoma Seimui adresuotame prezidento sveikinime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.