aA
Pirmadienį vykusiame susitikime su Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariais prezidentas atkreipė dėmesį į aktualiausius, jo nuomone, užsienio politikos reikalus.

Prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė sakė žurnalistams, kad šalies vadovas priminė sausį išsakytą siūlymą paskirtį pareigūną, kuruosiantį Lietuvos integraciją į NATO.

URK pirmininko Audroniaus Ažubalio "misteriu NATO" pavadintą diplomatą greičiausiai skirtų Vyriausybė. Ateityje jis galėtų tapti pagrindiniu Lietuvos derybų su aljansu koordinatoriumi.

V. Adamkus ir parlamentarai sutarė, jog būtina daugiau dėmesio skirti informacijos apie Lietuvą pateikimui, paskiriant už šią veiklą atsakingą instituciją.

A. Ažubalis teigė, kad dar nėra nuspręsta, kam pavesti rūpintis Lietuvos įvaizdžio gerinimu pasaulyje. Jo nuomone, šią instituciją galėtų paskirti prezidento vadovaujama Užsienio politikos koordinavimo taryba.

"Dar nuo prezidento Algirdo Brazausko laikų įvaizdžio klausimas tęsiasi, tęsiasi, tęsiasi", sakė A. Ažubalis. Jis priminė, kad dar per A. Brazausko kadenciją buvo sukurta Įvaizdžio koordinacinė taryba, tačiau jos darbas nebuvo produktyvus, nes taryba neturėjo realių galių.

V. Adamkus atkreipė Seimo komiteto narių dėmesį į prastą visuomenės informavimą apie integracinius reikalus.

Pasak V. Gaižauskaitės, pateikiama informacija yra sunkiai suprantama ir todėl būtina daugiau dėmesio skirti kasdieniam visuomenės informavimui. Jos teigimu, prezidentas siūlė apie būsimos narystės ES naudą daugiau kalbėti ir per Seimo bei savivaldybių rinkimų kampanijas.

A. Ažubalis pripažino, kad didelė dalis atsakomybės dėl neigiamo visuomenės požiūrio į Lietuvos eurointegraciją tenka ir politikams, kalbantiems Briuselio biurokratų kalba.

Prezidentas V. Adamkus taip pat išreiškė susirūpinimą dėl sudėtingo Lietuvos atstovybių užsienio valstybėse finansavimo bei šalies įsiskolinimų už narystę tarptautinėse organizacijose. Pavyzdžiui, dabar Lietuva Jungtinėms Tautoms skolinga daugiau nei 2 mln. litų.

"Jei užsienio politika ir integracija į ES ir NATO yra vienas prioritetų, negali būti taip, jog ambasadų darbas būtų paralyžuotas dėl finansų stokos", kalbėjo V. Gaižauskaitė.

Tai jau trečiasis prezidento susitikimas su Seimo URK nariais per dvejus jo kadencijos metus. Sutapo, kad kiekvieno pokalbio metu komitetui vadovavo vis kitas parlamentaras. Per pirmąjį susitikimą URM pirmininku buvo Mečys Laurinkus, vėliau paskirtas Valstybės saugumo departamento vadovu. Antrame pokalbyje URK vadovavo dabartinis finansų ministras Vytautas Dudėnas. A. Ažubalis URK pirmininku tapo pernai lapkritį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.