aA
Šiaurės Korėja į Japonijos jūrą pirmadienį paleido raketą "žemė-laivas", taip tikriausiai norėdama išsireikalauti iš Jungtinių Valstijų nuolaidų sprendžiant krizę dėl Pchenjano branduolinių ambicijų.
Apie raketą pranešė Japonijos pareigūnai, kurie pridūrė, kad raketos paleidimas, kurio buvo tikimasi, tiesioginės grėsmės Japonijai nesukėlė. Raketa, kuri, pareigūnų teigimu, nebuvo balistinė, paleista maždaug vidurdienį Japonijos (5 val. Lietuvos) laiku.

"Nemanome, kad tai kelia rimtą grėsmę mūsų šalies taikai ir stabilumui", - pasirodžius naujienoms apie paleistą raketą parlamento komitetui sakė gynybos ministras Shigeru Ishiba (Šigerus Išiba).

Pietų Korėja patvirtino šiuos pranešimus ir nurodė, kad raketa tikriausiai buvo tokio paties tipo kaip ir toji, kuri buvo paleista vasario 24 dieną. Atrodo, kad tai periodiškos pratybos.

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos buvo nurodžiusios, kad Šiaurės Korėja artimiausiomis dienomis tikriausiai išbandys raketą, nes paskelbė apie neplaukiojimo zoną Japonijos jūroje, kuri galioja kovo 8-11 dienomis.

Jungtinėms Valstijoms rengiantis galbūt artimiausiomis savaitėmis pradėti karą su Iraku, šią savaitę Guamo saloje Ramiajame vandenyne nusileido amerikiečių bombonešiai B-52 ir B-1, kurie turi būti atgrasinimo priemonė Pchenjanui.

1998 metais Šiaurės Korėja šokiravo pasaulį paleisdama balistinę raketą "Taepodong", kuri praskriejo virš Japonijos Honšiū salos. Vėliau Pchenjanas pranešė tolesnių bandymų neatlikinėsiąs, tačiau praėjusių metų pabaigoje paskelbė, kad moratoriumas atšaukiamas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.